Nedjelja, 14 srpnja, 2024

MUP Kantona Sarajevo traži firmu koja će za 769 hiljada KM srušiti zgradu u Kolodvorskoj ulici

Autor:Klix.ba

Preporučeno

Procijenjena vrijednost rušenja iznosi 769.230 KM, a sredstva za izvođenje radova obezbijeđena su u budžetu MUP-a Kantona Sarajevo.

Krajem ove sedmice MUP Kantona Sarajevo pokrenuo je postupak javne nabavke za izbor izvođača radova koji će pristupiti rušenju i uklanjanju postojećeg objekta u ulici Kolodvorska na čijem mjestu je planirana izgradnja nove zgrade.

“U skladu sa zacrtanom dinamikom, pokrenuli smo postupak za izbor izvođača radova za uklanjanje postojeće građevinske konstrukcije u ulici Kolodvorska. Kada provedemo postupak i izaberemo izvođača radova, imat će rok od 45 dana da sruši i u potpunosti ukloni stari objekat sa lokacije. To je preduslov da počnemo izgradnju nove zgrade koju planiramo u sljedećoj godini. Uporedo s tim rješavamo administrativna pitanja,” potvrdio je ministar Admir Katica.

Upravo se čita:  Duge kolone vozila na više graničnih prelaza, posebno ka jugu: Očekuju su gužve na cestama u BiH

Procijenjena vrijednost rušenja iznosi 769.230 KM, a sredstva za izvođenje radova obezbijeđena su u budžetu MUP-a Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, na lokaciji u ulici Kolodvorska – u blizini nekadašnje zgrade Energoinvesta, nalazi se nedovršeni objekat čija je gradnja počela krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća sa namjenom smještaja upravne zgrade ‘Vodovoda i kanalizacije’. Na prostoru se decenijama ništa nije radilo, niti je došlo do okončanja započete gradnje. S druge strane, lokacija je idealna za izgradnju centralne administrativne zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, zbog prirode poslova koji će se tu obavljati, kao i same površine potrebne za izgradnju.

Upravo se čita:  Nakon 34 sata borbe vatrogasci ugasili požar kod Mostara

Krajem 2023. godine premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Rusmir Salić potpisali su Ugovor o prenosu prava vlasništva uz protučinidbu u vezi sa prostorom u ulici Kolodvorska, a na kojem će se biti izgrađena nova zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova. Ovaj korak približio je MUP KS ostvarenju dugogodišnjeg cilja, a to je izgradnja nove zgrade i administrativnog sjedišta. Ipak, samom potpisivanju ugovora prethodio je niz ključnih koraka i aktivnosti koji su morali biti poduzeti kako bi se pokrenuo projekat izgradnje nove zgrade MUP-a KS, prvi put od 1997.godine.

Upravo se čita:  Lažna bolovanja uzrokuju milionske gubitke za poslodavce u FBiH

U 2023. godini završen je i idejni projekat rušenja postojeće građevine na ovoj lokaciji, a rušenje je planirano tokom 2024.godine.

Plan MUP-a KS i ministra Admira Katice je da se u 2024. godini završi idejni i izvedbeni projekat nove zgrade, osiguraju administrativne dozvole, te izvrši uklanjanje postojeće građevine sa lokacije.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas