Utorak, 16 srpnja, 2024

Muriz Memić progovorio o “generalu” i “majci zla”, te poručio: Meni je dozvoljeno da osvetim dijete!

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Ako presuda ne bude povoljna za nas, to je za mene kraj! Ja sam pokazao koliko imam sabura, osam godina sam čekao. Ali, ako ne bude povoljno za nas, tog se dana završava pravna bitka, ja je više neću voditi.

Meni je dozvoljeno da osvetim svoje dijete po Božijem zakonu. Kaže ovo u izuzetno otvorenom razgovoru za Dnevni avaz Muriz Memić, otac rahmetli Dženana, mladića koji je ubijen 2016. godine na Ilidži.

Od tada otac Muriz, sestra Arijana, majka Munevera i prijatelji prolaze agoniju i vode borbu koja je postala epska, u nadi da će tračak pravde pokucati na njihova vrata.

Ovih dana Trećestepeno vijeće Suda BiH treba donijeti presudu na osnovu žalbi koje su uputili Tužilaštvo BiH i odbrane Alise Ramić, ranije Mutap, i Hasana Dupovca na presudu Apelacionog odjela Suda BiH kojom su optuženi proglašeni krivima za davanje lažnog iskaza i osuđeni na zatvorske kazne. Podsjećamo, tom presudom Alisa Mutap-Ramić je osuđena na dvije i po godine zatvora. Dupovac je pak dobio tri godine zatvora zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

– Mogu reći da je prisutna velika nervoza kod nas. Osam godina, ja sam bio četiri godine u ratu i ovih osam, ja 12 godina ratujem. I predugo je vremena prošlo, osam godina, da bi se čekalo. Ali nije to kraj, poslije ove presude ja očekujem da Sud bude korektan, da sudi po dokazima. Iako do nas stižu informacije da su se sve ove zle sile, da kažem, digle da spase Hasana Dupovca. On je pripadnik MUP-a i on je oličenje sistema. On je, kao pripadnik MUP-a, pogriješio, postoje dokazi. Da Sud presudi po dokazima, a ne kao Branko Perić da postupi, pored dokaza, on je njih oslobodio, a meni kaže: “Budite uporni, pravda je spora, borite se.” Presuda će sigurno biti prekretnica, jer nema svrhe počinjati novu optužnicu ako ova bude nepovoljna, odnosno u slučaju da oslobode Hasana Dupovca, govori Memić za Avaz.

Upravo se čita:  Ovo su vatrogasci koji su spasili dijete (2) sa prozora na šestom spratu: Hodao je po vanjskoj strani prozora, imali smo veliki strah

Kaže da će se u slučaju oslobađanja Dupovca zahvaliti advokatu Ifetu Feragetu, koji je u jednoj nemogućoj misiji uspio dokazati da nije bilo saobraćajne nesreće i da imaju pet dobivenih presuda, te da će na taj način staviti tačku na pravnu bitku.

– U drugostepenom postupku na Sudu dr. Hamza Žujo je govorio o ubistvu, da je Dženan bio licem u lice s napadačem, šta mi imamo poslije toga raspravljati? Alisa je učesnik ubistva, Alisa je pomagač ubica. Alisa ne može nikako biti oslobođena, ona je lažno svjedočila, nju čeka i druga optužnica za ubistvo, saučesnik u ubistvu. Ako bude Hasan osuđen, nije ovo nikakva prijetnja, nije ovo nikakav pritisak, idemo dalje, ide nova optužnica – kaže Muriz.

A onda se dotakao jednog imena koje se posljednjih mjeseci sve glasnije spominje u javnosti – Fikreta Prevljaka, nekadašnjeg predsjednika Kantonalnog odbora SDA i kandidata za načelnika Ilidže!

– Što je pobjegao u Tursku, ako je uopće pobjegao, ja imam neke druge informacije gdje bi se mogao nalaziti. Spominje se u ovoj priči. Neko ga zove general, ja ga nikada nisam zovnuo generalom u ratu i on to zna. U ovome je pokazao svoju neljudskost. Ali ja imam informaciju da je on lično otišao kod porodice Mutap drugu noć poslije događaja i to sve završio. Ali rekla-kazala meni ne pomaže, treba dokaze imati na sudu. Ali o tom potom, ako je u Turskoj, ali vidjet ćemo, imaju i druge informacije. Dakle, govorim o Fikretu Prevljaku. Postoji priča, bilo je u medijima, ja šutim, ali, evo, prvi put ga i ja spominjem. Imao sam s njim neke sastanke na početku i tu je ispao nekorektan – tvrdi Memić.

Upravo se čita:  Nije dočekao operaciju: Danas dženaza Adnanu Šemiću

Navodi da mu smeta kada pojedini političari koriste ime njegovog sina u političke svrhe, ističući da se služe populizmom.

– Svakome normalnom bi trebalo da smeta kada neki ljudi populistički spominju politiku, spominju Trojku. Evo konkretno, Haris Zahiragić je rekao: “Što se sada ne riješi slučaj, trojka je ovladala pravosuđem.” A što ne spomene majku zla, lažnu profesoricu, lažnu direktoricu (Sebija Izetbegović, op. a.), odozgo je sve krenulo, iz KCUS-a, lažna amnezija je odozgo krenula! Ja je zovem majka zla! Jer, evo, čuli smo u sudnici da nema amnezije, nije je bilo, ta osoba šuti i dalje, Alisa šuti i dalje, ali doći će dan kad će da progovori – poručuje Muriz Memić.

Muriz nikada za Dženana nije kazao rahmetli.

– To je nešto s čime se još ne mogu pomiriti, iako ga svaki dan spominjemo, kroz istrage, kroz priču s prijateljima, malo ko je još izgovorio rahmetli. Pričamo kao da je još tu, s nama, i to me vjerovatno drži. Da li će doći vrijeme za to, ne znam, ali ja sam svjestan svega i to me drži. Nekada se zapričamo o njemu i smijemo se… Kakav je bio, kako nas je sve znao razveseliti. Zato možda to i ne izgovaram. A ima tu i revolta, huje, na taj način da se završi nečiji život, da neko šuti ko je bio s njim. Onda, drugi ljudi, oni koji su trebali pomoći, da odmažu sve vrijeme, da prave lažne svjedoke, lažna vještačenja, to je neshvatljivo – kaže Muriz.

Upravo se čita:  U Mostaru izmjereno blizu 50 stepeni u hladu, građani spas od vrućina traže u rijekama i bazenima

Kaže da niko ne demantira njegove izjave.

– Bilo je, evo, priče da će me Sebija Izetbegović i Enra Suljić tužiti za klevetu kad sam rekao da će se voditi posebna istraga o tome kako je Dženan umro u Kliničkom centru. Nisu me nikad tužile. Ali ja mislim da i to pokazuje ko govori istinu. Što šute, što se kriju? Neka izađu, neka kažu oni javno “ovaj čovjek laže”. Ali imaju presude. Idemo onda pobiti i presude iz Haga – dodaje Muriz Memić.

Vi znate da ih ja imenom i prezimenom prozivam. Džafer Hrvat je u svim nekim komisijama, s ministrom Katicom se vodao, nedavno sam prozvao i ministra Katicu. Ja sam rekao da ću svog brata prozivati ako nešto pogriješi, a za mene su pogriješili, govori Dženanov otac.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li klima da radi stalno ili je s vremena na vrijeme treba isključiti? Evo šta kaže stručnjak

Da li je bolje da klima uređaj radi neprekidno ili je treba s vremena na vrijeme isključiti? Donosimo savjet...

Još vijesti za vas