Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Muškarac iz Ilijaša u kritičnom stanju nakon ugriza otrovnice: Tri stvari koje morate učiniti ako vas ugrize poskok ili šarka

Preporučeno

Muškarac iz naselja Misoča nadomak Ilijaša hitno je prevezen najprije u Dom zdravlja, a kasnije i na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nakon što ga je ujela zmija otrovnica.

“Muškarca smo primili preko reda pošto je u pitanju hitan slučaj. Na nozi se vidio ujed zmije. Zvali smo Hitnu pomoć kako bi ga oni prevezli dalje”, potvrdili su iz Doma zdravlja Ilijaš.

Iako mu je spašen život, još uvijek se nalazi u kritičnom stanju.

Kako postaje toplije zmije postaju sve aktivnije i često ih se može vidjeti u prirodi. U BiH živi 14 vrsta zmija među kojima su tri prave zmije otrovnice iz porodice Viperidae: poskok (Vipera ammodytes), bosanska šarka (Vipera berus bosniensis) i balkanski šargan (Vipera ursinii macrops).

Upravo se čita:  U Mostaru izmjereno blizu 50 stepeni u hladu, građani spas od vrućina traže u rijekama i bazenima

Kako razlikovati otrovnice?

Zmije napadaju čovjeka samo iz straha, i samo i jedino ukoliko ih nagazite. Zmije su jako opasne i u sezoni parenja ili dok njeguju mladunce ali i tada, ako se povučete bez naglih pokreta, neće napasti. Ukoliko se zmija nagazi ona će se instiktivno okrenuti i ujesti za nogu, najčešće u visini članka.

Otrovne zmije se u brzini teško razlikuju od neotrovnih, ali osnovno je to da otrovnice imaju izraženu trouglastu glavu (kod neotrovnih je ona više jajolika) i dosta sužen vrat, dok kod neotrovnih to nije slučaj.

Prva pomoć

Ne paničiti jer ima dovoljno vremena (i više sati ) da se stigne do ljekara. Ne postoji opšta saglasnost u vezi sa liječenjem. Svi se slažu da je neophodno apsolutno mirovanje, jer se kretanjem ubrzava cirkulacija krvi i apsorpcija otrova.

Upravo se čita:  Slučaj koji je šokirao Sarajlije: Dijete (2) bilo na prozoru stana na 6. spratu, uhapšena majka

Pojedini autori ne preporučuju stavljanje poveske iznad mesta ujeda, zabranjuju stavljanje leda zbog pojačane nekroze, zabranjuju inciziju rane i isisavanje sadržaja. Preporučuju imobilizaciju i hitan transport u ustanovu u kojoj se može primiti antiotrov.

Većina autora ima skoro suprotno mišljenje i predlažu sljedeće postupke: ujedeni ekstremitet treba podvezati, umjereno stegnuti poveskom neposredno iznad mjesta ujeda, i imobilisati.

Posljedice ugriza poskoka, Foto: Arhiv

Povremeno (3-5min) popuštati povesku jer krv mora da cirkuliše i kroz otrovani dio tijela, odnosno od vena ka srcu. Na samom mjestu ujeda naprave se kroz kožu dva unakrsna reza (slovo “X”) u dubini od 3-4mm, i pusti se da rana iskrvari. Tako će sa krvlju izaći i veći dio otrova. Nikako se ne preporučuje isisavanje rane ustima, jer je i najmanja ranica na ustima ili usnoj duplji, kao i kvaran zub, dovoljna da se otruje i onaj koji pokušava da pomogne.

Upravo se čita:  Inspekcija privremeno zatvorila dva bazena u Sarajevu, ima li opasnosti za građane?

Rezovi se prave nožem, žiletom ili drugim oštim predmetom čije je sječivo opaljeno na plamenu ili obrisano alkoholom.

Treće što treba urediti kod ujeda zmije to je da se na ranu stavi jak rastvor hipermangana i, ako ima mogućnosti za to, da se svuda oko rane ubrizga jednoprocentni rastvor hipermangana. Unesrećenom davati što više tečnosti: ali nikako alkohol. Zatim ga treba što prije prenijeti do najbliže medicinske ustanove gdje će primiti serum protiv zmijskog ujeda.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Planirate vikend provesti na moru: Ovo su manje poznati granični prijelazi gdje su zadržavanja minimalna

Mnogi stanovnici juga Hercegovine žele poslije radnog dana ili za vikend ”skoknuti” na Jadransko more ”na dan”. U prosjeku...

Još vijesti za vas