Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Muslimanska lutka Amina plaši male Amerikance – ako povučete kanap, ona će eksplodirati!

Preporučeno

“Voljeće vas do smrti”, “Oduvaće vas”, “Povucite kanap za poruku, ako smijete”… ovo su poruke koje su ispisane na lutki Amini, a koje je lansirala američka kompanija “NobleWorks Inc” kako bi na ‘šaljiv način’ upozorila male Amerikance na terorizam

Amina-lutkaSlatka nasmijana lutka po imenu Amina, obučena u cvjetnu haljinu i sa ružičastim hidžabom, jedna je od najpopularnijih i najprodavanijih igračaka među malim muslimankama u SAD-u. Osmislila ju je Farzana Rahman, nakon što je primijetila da njena kćerka ne može da nađe nijednu lutku koja joj je slična.

– Sve je počelo kada je moja kćerka imala dvije i po godine. Pokušavala sam da nađem igračke koje će je podstaći da govori svoj maternji jezik – urdu. No, nisam uspela pa sam odlučila da sama dizajniram urdu lutku – pojasnila je Farzana, prenosi Dayli Mail.

Upravo se čita:  Bosanac preživio udar voza u Njemačkoj

Međutim, američka kompanija za proizvodnju čestitki “NobleWorks Inc” iskoristila jem popularnost muslimanske lutke i kreirala nekoliko, kako oni tvrde, “šaljivih” rođendanskih kartica sa slikom Amine.

No, poruke tipa “Voljeće vas do smrti”, “Oduvaće vas”, “Povucite kanap za poruku, ako smijete”…, malo koga su nasmijale, jer su shvaćene kao otvoreno aludiranje na to da je Amina terorista, lutka koja će eksplodirati kada dijete povuče kanap kako bi čulo poruku.

Upravo se čita:  Bosanac preživio udar voza u Njemačkoj

Nakon poteza američke kompanije, u javnosti se pojavila lavina negativnih reakcija, a organizacija za zaštitu prava muslimana sa sjedištem u Čikagu smatra da je ovdje riječ o klasičnom isticanju stereotipa zasnovanih na mržnji, te da je Farzanin trud na ovaj način ismijan od strane “NobleWorks Inc”.

– Pretpostavka da najobičnija lutka može da bude terorista samo zato što izgleda kao muslimanka, rijetko kome može biti smiješna”, saopštila je grupa CAIR.

Muslimane je naručito uvrijedila prateća promotivna poruka na sajtu kompanije “NobleWorks Inc”, u kojoj se navodi da ona proizvodi “urnebesno smiješne čestitke koje se često približavaju granici”, te dodatno pojašnjenje:

Upravo se čita:  Bosanac preživio udar voza u Njemačkoj

“Kada vaši prijatelji budu pročitali poruku sa naše čestitke, zapitaće se da li je primjereno da se smiju. Mi vam kažemo: Neka se j**u ako nemaju smisla za humor”, navodi se na sajtu.

Nakon kontraverznih rasprava u janosti i osuda koje su upućene na račun menadžmenat i kreativnog tima “NobleWorks Inc, na sajtu ove kompanije su uklonjene čestitke sa likom lutke Amine

Evo kako izgleda lutka Amina…

Izvor: Depo

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas