Srijeda, 21 veljače, 2024

Muž joj na postelji: Esada noseći drva na leđima izdržava svoju porodicu

Preporučeno

Esadin primjer hrabrosti i predanosti porodici je inspiracija za mnoge u njihovoj zajednici. Njezina snaga da se suoči s izazovima koje nosi život, održava porodicu ujedinjenom uprkos teškim vremenima.

Uz zvuk motorne pile koja odjekuje u šumi kod Palinovića, Esada Mahmić, žena neumornog duha, svakodnevno se bori kako bi prehranila svoju porodicu.

Njezin suprug Sanel leži bolestan već tri godine, a posljednja dva mjeseca proveo je na postelji. Djeca u školskoj obavezi “na leđima“, stvaraju dodatni pritisak na Esadu da pronađe način kako održati porodicu.

Esada, neustrašiva i odlučna, preuzima inicijativu. Kada nema drugih poslova, kreće u šumu s motornom pilom. Drva postaju njezin izvor prihoda. Reže ih, tovari na svoja leđa i hrabro korača prema kući.

Upravo se čita:  Ponovo se oglasio Fikret Hodžić i najavio nastavak borbe: 'To što sam osuđen, ne znači da sam kriv'

Ponekad se, kaže, nađu i ručna kolica te ih iskoristi kako bi olakšala svoj teret. Složena drva nisu samo da griju njihov dom, već se i prodaju kako bi popravili pomogli kućni budžet.

No, borba s finansijama je izazovna. Kredit za kuću koji su uzeli je dodatni teret. Sanelovih 500 KM od bolovanja jedva pokrije režije i troškove lijekova.

Upravo se čita:  Podignuta optužnica protiv Elvire Bajramović i firme “Heta” zbog neplaćanja poreza

Kad se sve odbije, ostaje tek oko 130 KM za hranu. Uprkos toj situaciji, Esada ide u šumu kako bi osigurala drva koja će im poslužiti kao ogrjev ali i dodatni izvor prihoda.

Ponekad, maloljetni sin se pridruži majci. Esada ga uči vrijednosti rada i odgovornosti, pokušavajući prenijeti svoju snagu i optimizam.

Esadin primjer hrabrosti i predanosti porodici je inspiracija za mnoge u njihovoj zajednici. Njezina snaga da se suoči s izazovima koje nosi život, održava porodicu ujedinjenom uprkos teškim vremenima.

Upravo se čita:  Dopune Zakona o radu: Moguć angažman studenata za rad na određeno

Esadu je posjetio videonovinar Srećko Stipović, reportažu možete pogledati u nastavku.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas