Subota, 20 srpnja, 2024

Na birou u TK je više od 60.000 nezaposlenih. Zašto se onda većina privrednih subjekata pati s pronalaskom radnika?

Autor:N1

Preporučeno

Poslodavci u ovom kantonu muku muče sa konobarima, kuharima, vozačima, stručnjacima mašinske, elektro, hemijske, tekstilne struke.

Kantonalna privredna komora Tuzla prezentovala je rezultate anketiranja privrednika iz ovog kantona, koji su pokazali da su najveći problemi inflacija, fiskalni i parafiskalni nameti, smanjena potrošnja i manja kupovna moć, a najaktuelniji je nedostatak radne snage koja odlazi van BiH. No, našli smo i one koji su odlučili ostati.

Ibrahim Bedić oko 40 godina radi u građevinskom sektoru. Kaže da je njegov posao plaćeniji nego nekada te da ga nije povukla želja da ide vani.

“Dobro se naplaćuje, zaradi. Bolje nego tamo. Ja sam plaćeniji nego tamo. Prezadovoljan sam, nema šta. Da ne kažem sada kolika je plata, ali prezadovoljan sam. Mogu uštedjeti, mogu sve”, ispričao nam je ovaj tesar.

Upravo se čita:  Nije dočekao operaciju: Danas dženaza Adnanu Šemiću

Na putu za Evropu bio je Benjamin Mukinović, tehničar elektroenergetike. Svoj posao radio je dvije godine, a onda odlučio ići. Čekanje vize se odužilo, zaposlio se kao konobar i ostao raditi u tuzlanskom restoranu.

“Što se tiče restorana, ja sam stvarno zadovoljan svim uslovima i sa gazdom i sa platom i sa svime. Nemam nikakvih problema, tenzija, nikakvog tereta što se tiče posla”, naglašava Mukinović.

“To je grana koja mora da diže standarde samim mladim ljudima i da svojom kreativnošću i borbom za opstanak u BiH, pruže sami sebi bolje uslove i bolji život. Trenutno zapošljavamo sedam radnika i svi su prijavljeni”, dodao je ugostitelj Emir Mešić.

Upravo se čita:  Planirate vikend provesti na moru: Ovo su manje poznati granični prijelazi gdje su zadržavanja minimalna

Inače, poslodavci u ovom kantonu muku muče sa konobarima, kuharima, vozačima, stručnjacima mašinske, elektro, hemijske, tekstilne struke.

“Značajno to dolazi do izražaja u teksitlnoj industriji koja je onako baš radno-intezivna djelatnost, a tu se posebno ističe problem što je nisko akumulativna grana te su plate u odnosu na druge grane industrije, malo manja”, pojasnila je Edina Kurtić, iz Udruženja za tekstilnu, hemijsku i industriju nemetala.

Upravo se čita:  Elma i Džana, uposlenice bh. firme prošle agoniju: 'Preživjele smo pakao zbog bahatog direktora'

“Ne znam sada koliko novaca da dajete sada jednom radniku armiraču, zidaru, tesaru, oni dolaze jer je gore mnogo veća plata. Ne možete izdržati više ni sa platom. Mislim da je kasno, mislim da su poslodavci zakansili. To je trebalo prije dvije, tri godine”, stava je Almir Mešić iz Udruženja za građevinarstvo.

Sa druge strane, postavlja se pitanje kako većina od oko 6.800 privrednih subjekata u TK, ne može naći radnika iako je na birou 64.000 nezaposlenih osoba?

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas