Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Na čekanju imenovanje Marina Vukoje? Bošković potvrdio: Odgođena sjednica Komisije za izbor i imenovanje

Preporučeno

Njeno održavanje je važno, između ostalog, zbog imenovanja nedostajućeg sudije Ustavnog suda BiH.

Sjednica Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, prethodno sazvana za sutra, odgođena je za 20. maj u 11 sati. Njeno održavanje je važno, između ostalog, zbog imenovanja nedostajućeg sudije Ustavnog suda BiH.

Potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković i ujedno predsjednik te komisije naveo je da su razlog odgađanja sjednice ranije preuzete neodložne obaveze nekoliko članova tog radnog tijela.

Zato je sjednicu zakazao u naredni ponedjeljak sa istim dnevnim redom, prema kojem se članovi trebaju odrediti o konačnom prijedlogu u vezi sa imenovanjem sudije Ustavnog suda BiH, kojeg bi trebao potvrditi Predstavnički dom na sjednici 28 maja.

Upravo se čita:  Poraz Dodikove politike: Stranke vlasti iz RS-a će izaći na izbore po Schmidtovim pravilima

Ta funkcija je ostala upražnjena nakon što ju je napustio u augustu 2022. godine Mato Tadić. Na prvom mjestu rang-liste nalazi se Marin Vukoja, te se očekuje da on bude imenovan na tu funkciju, uz žestoko negodovanje opozicije.

Također, očekuje se da se Komisija u ponedjeljak izjasni o izboru novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma, za kojeg je predložen poslanik Naše stranke Dragan Mioković. Na tu poziciju ostavku je dala Mirjana Marinković -Lepić zbog zdravstvenih razloga.

Upravo se čita:  Tehničari i medicinske sestre iz FBiH mogli bi na obvezne specijalizacije

Pored te dvije tačke, nimalo nisu beznačajna i ostala imenovanja, među kojima je imenovanje zamjenika direktora Agencija za bankarstvo FBiH, članova u Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju i Zajedničku komisiju za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH.

Komisija za izbor i imenovanje izjasnit će se i o osnivanju i imenovanju članova u Zajedničku komisiju za provođenje procedure u vezi s imenovanjem generalnog revizora i njegovog zamjenika.

Upravo se čita:  Crnogorski amandmani rezoluciji o Srebrenici: Dodatno potvrđeno da se ne želi etiketa postaviti jednom narodu

Podsjećamo, u članstvu Komisije za izbor i imenovanje došlo je do promjena na prošloj sjednici Predstavničkog doma, koji je imenovao nove članove Elzinu Pirić i Petra Galića, kao i Senada Subašića.

Bošković, predsjednik Ustavne komisije je potvrdio da će sutra biti održana sjednica te komisije u zgradi Federalnog parlamenta u 12 sati. Tom prilikom članovi komisije će, kako je poručio Bošković, razgovarati oko procedure izbora sudija Ustavnog suda BiH.

Izdvajamo

Izdvajamo

Promovirano 98 kadeta Granične policije BiH

Savjetnik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Mate Lončar obratio se danas uime predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto u Mostaru...

Još vijesti za vas