Srijeda, 17 srpnja, 2024

Na današnji dan: Paddy Ashdown smijenio više od 60 zvaničnika RS-a zbog nesaradnje sa Tribunalom u Haagu

Preporučeno

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown smijenio predsjednika Skupštine RS-a Dragana Kalinića i zabranio mu javni i politički rad

1934. Uz podršku vojnih krugova, vođa nacista Adolf Hitler je, pod optužbom da su pripremali zavjeru, naredio likvidaciju stotina svojih bliskih saradnika (“Noć dugih noževa”), među kojima i Ernsta Röhma i Gregora Strassera.

1948. Jugoslovenska štampa objavila je Rezoluciju Informacionog biroa komunističkih i radničkih partija (Informbiro) o stanju u Komunističkoj partiji Jugoslavije i odgovor Centralnog komiteta KPJ, kojim se odbacuju optužbe iznijete u Rezoluciji. Uslijedilo je hapšenje i zatvaranje članova KPJ koji su se opredijelili za stavove Informbiroa.

Upravo se čita:  Suprug Nejre Lilić uzeo njeno prezime: "Spojili smo imena da odamo počast prezimenu mog oca koje bi inače prestalo da postoji"

1989. Sudanski general Omar Hasan al-Bašir oborio je u državnom udaru vladu Sadeka al-Mahdija.

1999. Škotska poslije skoro 300 godina ponovo dobila svoj parlament.

2003. Bosanski Srbin Željko Meakić, optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine u logoru Omarska kod Prijedora, predao se vlastima RS-a, potom izručen Sudu BiH. Osuđen na 21 godinu zatvora.

Upravo se čita:  Kako je došlo do lančane havarije na Balkanu 21. juna: Sve je počelo prekidima na dva dalekovoda

2004. Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown smijenio predsjednika Skupštine RS-a Dragana Kalinića i zabranio mu javni i politički rad. Sa dužnosti u RS-u smijenjeno je još 60 osoba zbog nesaradnje s Tribunalom u Haagu.

2012. U Tel Avivu umro Yitchak Shamir, izraelski političar i državnik, premijer Izraela u dva mandata – 1983-84. i 1986-92.

2015. Indonezijski vojni teretni avion srušio se i eksplodirao u naseljenom području grada Medan, poginule su 142 osobe, od kojih je 113 bilo u avionu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je došlo do lančane havarije na Balkanu 21. juna: Sve je počelo prekidima na dva dalekovoda

Evropska mreža operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) objavila je da se lančana havarija 21. juna dogodila po iskakanju...

Još vijesti za vas