Srijeda, 17 srpnja, 2024

Na današnji dan umro Josip Broz Tito: 33 godine nakon smrti nekima zakletva, za druge tiranin

Preporučeno

Na današnji dan prije 33 godine teška bol i duboka tuga potresli su građane Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Tog 4. maja umro je Josip Broz Tito. Neki se s radošću sjećaju vremena kada je on bio prvi čovjek zajedničke nam države, drugi ga osuđuju…

JOSIP BROZ TITOMeđutim, svi se slažu u jednom – za vrijeme njegove vladavine najviše pažnje posvećivalo se radnicima i mladima, odnosno populaciji koja je danas, zapravo, najugroženija. Tog mišljenja je i Nijaz Skenderagić, član Udruženja poslodavaca BiH koji je istakao da će ga, iz današnje perspektive, po ovome građani najviše i pamtiti.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Pojedini penzioneri u BiH dobit će dodatnu pomoć

– Naravno, niz je drugih kvaliteta koje je to vrijeme i lider tog vremena donio u odnosu na danas. Obećavali su nam da ćemo jesti zlatnim kašikama, što se, nažalost, ne samo da nije obistinilo nego nas je unazadilo. To je jedan od razloga zbog kojih se Tita, ipak, svi rado sjećaju – naglasio je Skenderagić.

Upravo se čita:  Bh. građani zaduženi do guše: Krediti stanovništvu porasli za milijardu KM

Dževad Kapetanović, vršilac dužnosti direktora Udruženja “Josip Broz Tito”, kazao nam je da za njega smrt ovog državnika predstavlja “rušenje zdrave, ljudske zajednice, gašenje i pljačkanje sedam velikih agroindustrijskih i metalurških kombinata”.

– Tu je došao kraj besplatnom liječenju, ljetovanju, zimovanju, studiranju… U to vrijeme nije bilo onih koji ne mogu školovati svoju djecu. Danas imamo dahije koje nas uništavaju i kompromitiraju u svijetu. Svakako, i u onom društvu bilo je truleži, ali ne kao danas. Nisam nostalgičan, ovo je samo vapaj za životom koji sam imao – pojasnio je Kapetanović.

Upravo se čita:  Turistički radnici u Neumu zadovoljno trljaju ruke: Očekuje se stopostotna popunjenost kapaciteta

Za publicistu Nedžada Latića Tito je bio jedna od najkontroverznijih figura u proteklom stoljeću.

(Avaz)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Prodaje se devastirano bh. odmaralište na čarobnom dijelu hrvatske obale, poznata početna cijena

Grad Zenica objavio je međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu kompleksa/nekretnina bivšeg Zeničkog odmarališta u mjestu Duće,...

Još vijesti za vas