Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Na današnji dan – Visina snijega se mjerila u metrima, ljudi i vozila zatrpani u lavinama

Nemojte propustiti

Na današnji dan, 4. februara 2012. godine, cijelu Bosnu i Hercegovinu zadesile su velike snježne padavine. Snijeg se mjerio u metrima a mnogobrojni građani ostali su zatrapani u lavinama. Saobraćaj je u potpunosti bio paraliziran, domaćinstva bez struje i grijanja, ulice blokirane…

Snijeg u Sarajevu (Foto: Arhiv)
Snijeg u Sarajevu (Foto: Arhiv)

Noć prije, 3. februara, u glavnom gradu BiH tramvaji su ostali zaglavljeni u snijegu, a neki građani su čak i prespavali u vozilima gradskog prijevoza, jer su sve sporedne ulice potpuno blokirane.

Upravo se čita:  Drastičan pad kirija u bh. susjedstvu: Stanovi od 500 eura sada su 300, da li će trend doći u BiH?

U isto vrijeme, snježne lavine nadomak Miljevine blokirale su desetak vozila i jedan autobus koji su se kretali iz Sarajeva. Tada je zavejano oko 100 osoba, najviše studenata i male djece.

Snijeg u Mostaru (Foto: Arhiv)
Snijeg u Mostaru (Foto: Arhiv)

Snijeg koji je neprekidno padao nekoliko dana potpuno je zatrpao i paralizirao Mostar a radnici gradskih komunalnih poduzeća, uprkos naporima i mehanizaciji, izgubili bitku sa snježnim padavinama.

Putevi u tom dijelu BiH u potpunosti su bili zameteni snijegom zbog čega je više automobila i autobusa zaglavljeno u mjestu Salakovac, sjeverno od Mostara, a putnici su putem lokalnih medija tražili pomoć, kako zbog nedostatak hrane, tako i goriva.

Upravo se čita:  Prvo sjednite, pa pročitajte: Pogledajte koliko košta jedna obična kafa u Neumu

Zbog novonastale situacije, na izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Grada Mostara, koja je tog dana održana pod predsjedanjem mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, proglašeno je stanje elementarne nepogode.

Na današnji dan također su bili odgođeni i svi susreti državnog prvenstva u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija izdalo je rješenje kojim se proglašavaju zimski uvjeti za vožnju na svim magistralnim putevima na području FBiH, te se zabranilo kretanje za zglobne autobuse, teretna vozila i šlepere.

Upravo se čita:  Policija u Sarajevu jučer zatekla čak 34 pijane osobe za volanom

Mnogi granični prijelazi u BiH bili su zatvoreni. Širom BiH odgođena je nastava u osnovnim i srednjim školama, kao i na univerzitetima.

(Klix)

Pročitajte još

Izdvajamo

Povratnik Asim Grozdanić sam obnovio kuću i živi od svog rada: Nisam nikad dobio nikakav poticaj

Njegovoj supruzi nedostaje nekoliko godina staža kako bi se penzionisala. Asim Grozdanić (65) među prvim je povratnicima u bihaćko naselje...

Možda vas zanima i ovo