Četvrtak, 18 travnja, 2024

Na današnji dan – Visina snijega se mjerila u metrima, ljudi i vozila zatrpani u lavinama

Preporučeno

Na današnji dan, 4. februara 2012. godine, cijelu Bosnu i Hercegovinu zadesile su velike snježne padavine. Snijeg se mjerio u metrima a mnogobrojni građani ostali su zatrapani u lavinama. Saobraćaj je u potpunosti bio paraliziran, domaćinstva bez struje i grijanja, ulice blokirane…

Snijeg u Sarajevu (Foto: Arhiv)
Snijeg u Sarajevu (Foto: Arhiv)

Noć prije, 3. februara, u glavnom gradu BiH tramvaji su ostali zaglavljeni u snijegu, a neki građani su čak i prespavali u vozilima gradskog prijevoza, jer su sve sporedne ulice potpuno blokirane.

Upravo se čita:  Potraga za 30-godišnjakom trajala danima: Pronađeno beživotno tijelo pripadnika Oružanih snaga BiH

U isto vrijeme, snježne lavine nadomak Miljevine blokirale su desetak vozila i jedan autobus koji su se kretali iz Sarajeva. Tada je zavejano oko 100 osoba, najviše studenata i male djece.

Snijeg u Mostaru (Foto: Arhiv)
Snijeg u Mostaru (Foto: Arhiv)

Snijeg koji je neprekidno padao nekoliko dana potpuno je zatrpao i paralizirao Mostar a radnici gradskih komunalnih poduzeća, uprkos naporima i mehanizaciji, izgubili bitku sa snježnim padavinama.

Putevi u tom dijelu BiH u potpunosti su bili zameteni snijegom zbog čega je više automobila i autobusa zaglavljeno u mjestu Salakovac, sjeverno od Mostara, a putnici su putem lokalnih medija tražili pomoć, kako zbog nedostatak hrane, tako i goriva.

Upravo se čita:  April je, nije januar: Ovo su jutrošnji prizori iz BiH, evo šta nas čeka narednih dana

Zbog novonastale situacije, na izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Grada Mostara, koja je tog dana održana pod predsjedanjem mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, proglašeno je stanje elementarne nepogode.

Na današnji dan također su bili odgođeni i svi susreti državnog prvenstva u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija izdalo je rješenje kojim se proglašavaju zimski uvjeti za vožnju na svim magistralnim putevima na području FBiH, te se zabranilo kretanje za zglobne autobuse, teretna vozila i šlepere.

Upravo se čita:  Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine bit će održana danas

Mnogi granični prijelazi u BiH bili su zatvoreni. Širom BiH odgođena je nastava u osnovnim i srednjim školama, kao i na univerzitetima.

(Klix)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Otac maloljetnika koji je ustrijeljen u Starom Gradu nudi 10 hiljada eura za informacije o napadaču

Hilmija Garibović, čiji je maloljetni sin prije mjesec dana bio meta pucnjave u Starom Gradu, danas je ponudio nagradu...

Još vijesti za vas