Četvrtak, 23 svibnja, 2024

“Na evidenciji nezaposlenih osoba evidentirani samo aktivne tražioce posla”

Preporučeno

– Ovakva inicijativa u konačnici bi trebala doprinijeti rasterećenju od obaveza JU Služba za zapošljavanje – saopćeno je iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK.

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održana je tematska sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje ZDK (ESV) na temu trenutnog stanja nezaposlenosti, sa posebnim osvrtom na brojčano stanje i strukturu osoba evidentiranih kod JU Služba za zapošljavanje ZDK.

Upravo se čita:  SIPA u Bratuncu uhapsila muškarca jer se ilegalno bavio bankarskom: Oduzeli mu i VW Touarega

Posebno je problematizirano pitanje svrsishodnosti ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje nezaposlenih osoba putem JU Služba za zapošljavanje ZDK, a generalni zaključak je da ESV inicira izmjene propisa koji reguliraju ovu oblast na način da se pitanje ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje nezaposlenih osoba dodijeli u nadležnost Zavoda zdravstvenog osiguranja.

– Ovakva inicijativa u konačnici bi trebala doprinijeti rasterećenju od obaveza JU Služba za zapošljavanje koje se primarno ne odnose na poslove posredovanja u zapošljavanju, odnosno omogućila bi da na evidenciji nezaposlenih osoba budu evidentirani samo aktivni tražioci posla – saopćeno je iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK.

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN-a

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena je rezolucija o genocidu u Srebrenici. 84 države su glasale za, 19 protiv a 68...

Još vijesti za vas