Srijeda, 24 srpnja, 2024

Na godišnjicu Titove smrti uklonjen spomenik antifašistima u Širokom Brijegu

Preporučeno

Jučer je u Širokom Brijegu uklonjen ‘Kameni cvijet’, spomenik poznatiji kao ‘Titova ruža’, izgrađen u vremenu SFRJ

Spomenik antifašistima u Širokom Brijegu (Foto: ABCportal)
Spomenik antifašistima u Širokom Brijegu (Foto: ABCportal)

“U sklopu svojih redovitih akcija Opštinsko vijeće Širokog Brijega je zadužilo Komisiju za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Opštine Široki Brijeg (POUG) da ispitaju grobište i kosti prenesu u groblje Mekovac”, javlja ABCportal.info.

Upravo se čita:  Reformska agenda nije usvojena, Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu tranšu Plana rasta EU

“Prostor na kome je bio postavljen ‘Kameni cvijet’ je 59 lokacija (grobište) koju je ispitala naše komisija. Ovo grobište ima zasigurno dosta specifičnosti. U nedostatku dokumentacije teško je govoriti više o samom grobištu, iako se možemo susresti sa raznim saznanjima. Naime, sredinom 80-ih godina prošlog vijeka, prilikom podizanja spomenika kosti su donošene sa svih strana opštine. Zasigurno tu nisu pokopane samo kosti partizana kako se htjelo prikazati”, kazao je izvor iz Komisije, koji je htio ostati anoniman.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarao s državnim ministrom za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Stephenom Doughtyjem

titova ruza 2

Kameni cvijet je spomenik podignut 1985. prema nacrtnom rješenju N. Njirice i M. Pece uređen kao spomen-obilježje žrtvama Drugog svjetskog rata.

(ABCportal)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas