Utorak, 18 lipnja, 2024

Na granici EU: Pileći bataci su strogo zabranjeni, žablji nisu!

Preporučeno

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) naglašavaju da je veoma bitno prije odlaska u bilo koju zemlju dobro se raspitati, posjetiti zvanične stranice zemalja u koje putujete, a dodatne i bitne informacije javnost ima priliku da sazna i na njihovoj stranici.

Ako želite posjetiti Hrvatsku treba da imate u vidu da je ova država od početka 2023. godine 20. članica eurozone i nova članica šengenske zone, najvećeg područja slobodnog kretanja robe i ljudi u svijetu pa su tako stupila na snagu i nova pravila, koja su u 90 posto slučajeva slična za sve zemlje Šengena, dok može biti mala razlika u ograničenjima za duhan – naveli su iz UIO.
Kazne za prekršaje ovih ograničenja mogu biti drakonske pa je dobro pripremiti se na vrijeme i podsjetiti se navedenih ograničenja.

Roba u ličnoj prtljazi putnika podrazumijeva lične stvari opravdano potrebne za putovanje i izbivanja izvan mjesta stalnog prebivališta kao što su obuća, odjeća, higijenske potrepštine, prenosni električni uređaji (mobilni telefon, laptop) i slično za ličnu upotrebu putnika ili članova njegove porodice. Za navedenu robu, koju uvoze putnici s prebivalištem izvan carinskog područja Unije, odobrava se privremeni uvoz uz potpuno oslobođenje od uvozne carine i drugih javnih davanja – stoji u saopštenju UIO.

Upravo se čita:  Nezapamćena tragedija u Visokom: Maloljetnik za volanom izgubio kontrolu nad vozilom, suvozač preminuo u bolnici

Nekomercijalna roba koja se uvozi u ličnoj prtljazi putnika koji putuju iz trećih zemalja, u koje spada i Bosna i Hercegovina, oslobođena je od plaćanja carine, PDV-a i akciza pod uslovom da lični prtljag ne smije ukazivati na uvoz robe komercijalne naravi ili iz komercijalnih razloga.

Oslobođenje od plaćanja carine, PDV-a i akciza odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne prelazi 430 eura za putnike u pomorskom i vazdušnom saobraćaju, 300 eura po putniku za ostale vrste prevoza, 150 eura za putnike mlađe od 15 godina, nezavisno o prevoznom sredstvu kojim putuju.

Pređe li vrijednost pojedinog predmeta navedene vrijednosne limite, podjela vrijednosti takvog predmeta nije dopuštena, niti se njegova vrijednost može dijeliti na dvije ili više osoba. Isto tako, nije dopuštena kumulacija ukupne vrijednosti robe na koju se može ostvarivati pravo na oslobođenje na dvije ili više osoba – navode iz UIO.

Upravo se čita:  Gradnja kuće iz temelja za 15 posto jeftinija u odnosu na kupovinu

Što se tiče duhanskih prerađevina, ističe se da putnici u vazdušnom saobraćaju u Hrvatsku mogu unijeti nešto više duhanskih prerađevina od onih koji putuju drugim oblicima saobraćaja.

U vazdušnom prevozu dozvoljeno je unijeti 200 cigara, 100 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do tri grama po komadu), 50 cigara i 250 grama duhana za pušenje. Osobe koje putuju drumskim ili željezničkim prevozom mogu unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duhana za pušenje. Svi putnici mogu unijeti jednaku količinu od 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tečnosti te 50 grama tzv. novih duhanskih proizvoda iz članka 94. stav 2. Zakona o taksama – stoji u saopštenju.

Kada su u pitanju alkoholna pića, jednaka pravila vrijede za sve vrste prevoza – svima je dopušteno unijeti 16 litara piva, četiri litre vina i dvije litre alkoholnih pića koja imaju manje od 22 posto alkohola, odnosno jedan litar jačih alkoholnih pića.

Upravo se čita:  Nevjerovatna ljubavna priča: Francuz prešao na islam radi Suade i preselio se u BiH

Također, carinski službenici obavljaju službene kontrole proizvoda životinjskog porijekla koji čine dio ličnog prtljaga putnika, tako da uopšte nije dopušteno unijeti meso i mlijeko te proizvode od mesa i mlijeka.

Dopušteno je po osobi unijeti 20 kilograma proizvoda iz ribarstva, uključujući svježu, sušenu, kuhanu, osoljenu ili dimljenu ribu i određene ljuskare ili mekušce poput kozica, rakova, neživih dagnji i neživih kamenica, pod uslovom da je svježa riba eviscerirana – izvađena joj je utroba. Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog porijekla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih krakova, tu je dopušteno unijeti do dva kilograma po osobi. Do dva kilograma dozvoljeno je unijeti mlijeko u prahu za dojenčad, hranu za dojenčad i posebnu hranu koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga, uz uslov da ne zahtijevaju držanje u frižideru prije otvaranja – navode iz UIO.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Velike gužve na izlazu iz BiH, na ovim graničnim prijelazima se čeka najduže

Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina i Deleuša duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz...

Još vijesti za vas