Petak, 1 ožujka, 2024

Na KCUS-u najavljene promjene: “Pacijent će dobiti odmah termin, koji će biti transparentan. Nema više štela”

Preporučeno

"Pacijent će dobiti odmah termin, koji će biti transparentan, nema sveski, naručivanja preko ruke, preko štele”, kaže Pilav.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o novim uslugama koje se mogu očekivati u ovoj ustanovi. Aktuelni v.d. direktor doktor Alen Pilav je kazao kako žele olakšati pacijentima naručivanje na preglede.

“Poboljšati uslugu pacijentima informatizacijom u Kantonu, olakšati pacijentima naručivanje na specijalističke i subspecijalističke preglede, nažalost liste čekanja se neće moći ovim smanjiti, ali ćemo pacijentima uštedjeti vrijeme. Pacijent će dobiti odmah termin, koji će biti transparentan, nema sveski, naručivanja preko ruke, preko štele”, kaže Pilav.

Upravo se čita:  Pola miliona kazni zbog radara na autoputu u FBiH, evo na kojim najviše

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Muamer Kosovac je kazao kako mu je čast što prisustvuje ovom događaju.

“Prije četiri mjeseca smo pokrenuli ove aktivnosti. Ovo je prva faza, riječ je o integrisanom sistemu, sve ustanove su obuhvaćene u Kantonu. Dugo godina je bilo pretpostavki da postoje nepravilnosti u sistemu naručivanja pacijenata, višestruki su benefiti koje nam ovo nosi. E-naručivanje će biti objavljeno i na web stranici Zavoda, šta sve obuhvata kada je riječ o naručivanju. Pojednostavit će rad i zdravstvenih ustanova”, kazao je.

Upravo se čita:  Bećirović: BiH zajedno s demokratskim svijetom izražava solidarnost s Ukrajinom

Enis Hasanović, ministar zdravstva KS istaknuo je kako će sve što se bude moglo digitalizirati.

“Trudit ću se da sve uvežemo, otvorit ćemo javno liste uz zaštitu ličnih podataka, sve što se bude moglo digitalizirati, mi ćemo to učiniti, jer je to budućnost i to je nešto što se može kontrolisati i popravljati. Smanjit ćemo i liste čekanja, ne možemo ih ukinuti ali ćemo smanjiti, rad subotom i nedeljom, prekovremeni sati svugdje gdje su liste čekanja. Ugovarat ćemo i s privatnim ustanovama. Želimo reprezentativnu ustanovu, nadam se krajem naredne godine na ovoj istoj konferenciji da ćemo imati značajne rezultate”, kazao je Hasanović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas