Srijeda, 22 svibnja, 2024

Na snazi je narandžasto upozorenje zbog padavina i vjetra; Ponovo se oglasio Nedim Sladić: Laku noć, uz nadu da će se totali ublažiti

Preporučeno

Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao narandžasto upozorenje.

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i dio prijepodneva kiša ili lokalni pljuskovi u većem dijelu naše zemlje. U ostatku dana padavine praćene grmljavinom, uglavnom, u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći u većini područja.

Obilnije padavina na sjeveru, sjeverozapadu Hercegovine i u Krajini, što lokalno može usloviti i pojavu bujičnih poplava. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Poslije podne u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jaki udari jugoistočnog vjetra. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 14, na jugu do 17, a dnevna od 14 do 20, na sjeveroistoku Bosne do 23 °C.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Bećirović ponovo ide u New York da lobira za rezoluciju o Srebrenici

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom u jutarnjim i večernjim satima. U ostatku dana lokalno su mogući slabi pljuskovi. Jutarnja temperatura oko 10, a dnevna oko 18 °C.

Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao narandžasto upozorenje. U obavještenju se navodi da se očekuje padavine između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, lokalno oko i iznad 90 litara po metru kvadratnom. Udari vjetra će biti između 40 i 60, a lokalno do 80 km/h.

“Poduzmite mjere opreza i pratite prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi”, navode iz FHMZ.

Upravo se čita:  Procjene UIO BiH: Narednih godina značajan rast prihoda od poreza

Iz Kantonalne uprave Civilne zaštite Kantona Sarajevo izdali su upozorenje na poplave.

“Prema Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja Agencije za vodno područje rijeke Save, u periodu od 14. do 18. maja prognozira se porast vodostaja uslijed novih značajnijih kišnih padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, između ostalog, i na slivu rijeke Bosne. Postoje opasnosti od pojave bujičnih poplava, te preporučujemo svim pravnim i fizičkim licima da preventivno, radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah, u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od poplava”, navode iz KUCZ.

Upravo se čita:  Održana 7. sjednica Kolegija za europske integracije

O vremenskim (ne)prilikama koje su pred nama kasno sinoć se oglasio i poznati meteorolog Nedim Sladić:

– S posljednjim runom prognoznog modela za danas, Krajišnici će nažalost za koji dan potvrditi onu njihovu čuvenu “saš‘ viđat cirkjuza”. Laku noć, uz nadu da će se totali ublažiti, naveo je Sladić uz grafički prikaz padavina koje se očekuju u narednim danima.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas