Utorak, 25 lipnja, 2024

Na šta se to spremaju? Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojsku

Autor:Nova.rs

Preporučeno

General-potpukovnik u penziji Petar Radojčić pojasnio je za Nova.rs da građani Srbije ne treba da budu uplašeni zbog ovih poziva.

Posljednjih nekoliko sedmica građanima Srbije, vojnim obveznicima, na adrese masovno stižu pozivi za vojne vježbe.

Odlazak na njih često zahtjeva odsustvo s radnog mjesta ili fakulteta, pa se mnogi ne odazovu, iako se radi o zakonskoj obavezi koja za posljedicu ima novčane ili zatvorske kazne.

“U sandučiću sam našao ceduljicu za neisporučenu poštu, pogledao sam odakle je poslana i nazvao. Iznenadio sam se kada su mi se javili iz vojnog odsjeka. Rekli su mi da je u pitanju poziv za vojne vježbe, pitali su me koje sam godište i objasnili da rade upis u rezervni sastav i da se moram prijaviti”, ispričao je Bojan (31) za Novu.rs.

Upravo se čita:  Milanović: Hrvate i Srbe nije spajala vjekovna mržnja nego saradnja

No tvrdi da se nema namjeru javiti.

“Neka šalju pozive. Na kraju, ovaj nije ni došao do mene, da ih nisam nazvao, ne bih ni znao trebam li se javiti. Svakako neću ići u vojsku pa da me mobiliziraju u slučaju rata. Imam posao, porodicu, obaveze, a da pristanem na te vježbe morao bih biti odsutan dvije sedmice. To ne mogu niti želim”, kaže Bojan. Dodaje da je i nekoliko njegovih prijatelja dobilo isti poziv.

General-potpukovnik u penziji Petar Radojčić pojasnio je za Nova.rs da građani Srbije ne treba da budu uplašeni zbog ovih poziva.

Upravo se čita:  Najezda insekata sličnih skakavcima: “Ne dirajte ih, mogu snažno ugristi”

Ističe da država “samo kasni u obavljanju svog posla”, odnosno da je slanje poziva za vojnu vježbu redovna aktivnost koju je Ministarstvo odbrane zapostavilo prethodnih nekoliko godina.

“To je zaista redovna aktivnost. Pozivaju se ljudi da jedan dan dođu u sektor koji im se kaže, da im se saopšti raspored u kojoj će biti jedinci, zatim da se upoznaju sa radom jedinice, da zaduže opremu ako je zadužuju. Dakle, može biti obuka od sedam, deset ili 15 dana o rukovanju naoružanjem, gađanju naoružanjem, rukovanjem vojnom opremom… To se redovno radi, ali država nije sprovodila te aktivnosti duži vremenski period”, ističe Radojčić.

Upravo se čita:  Paprene cijene na Jadranu: Kugla sladoleda osam maraka, parking 200 eura dnevno

Odazivanje na vježbe je zakonska obaveza i ako se neko ne javi na poziv ili svoj izostanak ne opravda, morat će platiti od 10 do 50 hiljada dinara (160 do 830 KM). Prijeti i zatvorska kazna u trajanju od čak 60 dana. Na stranicama MUP-a Srbije navedena je informacija o pozivu osoba iz rezervnog sastava, a mogu se vidjeti i rasporedi za vojne vježbe u Srbiji.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas