Subota, 23 rujna, 2023

Na stranici UIO za unos PDV prijave, uz izbor srpskog i hrvatskog jezika, zastave Srbije i Hrvatske

Iz svega proizilazi da je prekršen najmanje jedan zakon prilikom izrade i puštanja u rad programa UIO BIH za elektronski certifikat.

Preporučeno

Veliki PDV obveznici u Bosni i Hercegovini od juna ove godine su obavezni PDV prijave podnositi elektronski.

To praktično znači da se PDV prijava dostavlja UIO BIH elektronskim putem upotrebom kvalifikovane elektronske potvrde.

No neki od korisnika ove usluge bili su nemalo iznenađeni oznakama jezičkih opcija koje im se nude pri unosu podataka, odnosno unošenju digitalnog potpisa.

Naime, opcije izbora kod ove usluge su srpski, bosanski, hrvatski i engleski jezik. I tu ne bi bilo ništa sporno da pored opcije odabira srpskog jezika nije postavljena zastava susjedne Srbije, a pored opcije za hrvatski jezik zastava susjedne Hrvatske.

Upravo se čita:  Preživjeli smo tri najtoplija mjeseca u historiji, a novi problemi dolaze

Pored opcije bosanskog jezika naravno jeste zastava Bosne i Hercegovine, kako je to i regulisano zakonom da se “Zastavom Bosne i Hercegovine predstavlja Bosna i Hercegovina i zastava se ističe kao simbol Bosne i Hercegovine”.

Institucije BiH su se zakonima i pratećim uputstvima obavezale da će na internet stranicama institucija Bosne i Hercegovine, a UIO to jeste, objavljivati sadržaje na četiri jezika: bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku, ali i da “logo Institucije BiH i ime institucije BiH trebaju biti jasno prikazani, na način na koji je to definirano u Zakonu o grbu Bosne i Hercegovine i Zakonu o zastavi Bosne i Hercegovine. Napokon, zastava BiH predstavlja sve njene narode i građane.

Upravo se čita:  Тuzlanski aerodrom u pregovorima s novim kompanijama, moguć povratak giganata

Iz svega proizilazi da je prekršen najmanje jedan zakon prilikom izrade i puštanja u rad programa UIO BIH za elektronski certifikat.

Ovaj sramotan čin bez sumnje je namjeran i dolazi u osjetljivo vrijeme političke nestabilnosti, kada se na sve moguće načine u kontinuitetu, pa i na simboličkoj ravni pokušava potkopati sve atribute državnosti Bosne i Hercegovine. Takvo što bilo bi nemoguće da se desi institucijama susjednih ili komšijskih država.

Upravo se čita:  Na Vlašiću se zavijorila velika zastava s ljiljanima

Do sada smo nebrojeno puta bili svjedoci sklanjanja zastave BIH iz institucija BIH, na nivou manjeg bh. entiteta ili pojedinim kantonima kojima upravlja politika HNS-a. No sada očigledno svjedočimo jednoj posve novoj i opasnoj praksi.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prognoza meteorologa: Evo kakvo će vrijeme biti do 4. oktobra

Ciklona će u dane vikenda u Bosni i Hercegovini donijeti padavine i manje topao zrak u odnosu na proteklu...

Možda vas zanima i ovo