Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Na tržište BiH stiglo brašno s opasnom supstancom, navedeno o kojem se brašnu radi

Preporučeno

Ovaj proizvod nije u skladu sa odredbama Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani, navodi se u saopštenju.

Na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno je raženo brašno iz Litvanije u kojem je utvrđeno prekoračenje maksimalno dozvoljene količine ohratoksina A, o čemu su obaviještene nadležne ispekcije, od kojih je zatraženo preduzimanje mjera, saopšteno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Agencija je putem sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A, navedeno je.

Upravo se čita:  Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Riječ je o integralnom organskom raženom brašnu u pakovanju od 25 kilograma, čiji je proizvođač/izvoznik “Organikagro UAB” /ORGANICAGRO UAB/ Vilnjus, lotovi “LT240014” i “LT240413”.

Ovaj proizvod nije u skladu sa odredbama Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani, navodi se u saopštenju.

Informaciju o prisustvu mikotoksina Agencija je primila putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje.

Upravo se čita:  Upoznajte Seadu Todić (63), diplomanticu na Odsjeku za arapski jezik i književnost

“Sve raspoložive informacije o proizvodu, shodno važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za bezbjednost hrane”, navedeno je u saopštenju.

Iz Agencije napominju da se ovo obavještenje odnosi isključivo na proizvod sa navedenim podacima.

Izdvajamo

Izdvajamo

Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada...

Još vijesti za vas