Srijeda, 19 lipnja, 2024

Na tržištu BiH opasni napitak koji često piju i djeca: Stručnjaci upozoravaju na opasnost

Preporučeno

Na YouTubeu se nalazi mnogo videa u kojima djeca probavaju i ocjenjuju ovaj napitak, što je doprinijelo širenju popularnosti ovih napitaka u Bosni i Hercegovini

Napici Prime, koji su nedavno stigli na tržište Bosne i Hercegovine, izazvali su pravu euforiju među djecom koja nastoje doći do ovih napitaka kako bi bila “in”, posebno jer ih promovišu influenseri na društvenim mrežama poput TikToka.

No, ozbiljna i zabrinjavajuća situacija nastaje kad se analizira sastav ovih napitaka, koji, kako tvrdi nutricionista, predstavljaju ozbiljnu prijetnju za zdravlje djece.

Postoje dva tipa napitaka, Prime Energy i Prime Hydration, jedan s kofeinom, a drugi bez, koji su prvenstveno dizajnirani za sportske aktivnosti. Na ambalaži jasno piše da se ovaj napitak ne preporučuje za konzumaciju djeci mlađoj od 15 godina, dok energetski napitak nije prikladan za one ispod 18 godina.

Specijalista nutricionizma, Dragana Lošić, objašnjava koliko su štetni ovi napici i zašto ih djeca ne bi trebala konzumirati, pišu Nezavisne novine.

Upravo se čita:  Mehaničari u Sarajevu naplatili veliki servis koji nisu uradili

“Voda je ključna za hidrataciju svih uzrasta, a naročito djece. S obzirom na epidemiju dječje gojaznosti i činjenicu da zaslađeni napici, poput voćnih sokova, brzo povećavaju nivo šećera i inzulina, Američko društvo za pedijatriju ograničava dnevni unos tih napitaka na samo 150 ml. Djeca bi trebala ograničiti unos ne samo običnih voćnih sokova, već i napitaka kao što je trenutno popularan Prime Energy”, ističe nutricionistica Dragana Lošić.

“Ova pića, koja uključuju Prime Energy s oko 200 mg kofeina i Prime Hydration bez kofeina, sadrže mješavinu kokosove vode, elektrolita, sukraloze, kalijum acesulfama (vještačkih zaslađivača) i prirodnih aroma. Iako ne sadrže dodatni šećer, sadrže vještačke zaslađivače koji su povezani s negativnim uticajem na crijevnu floru i ukupno zdravlje”, dodaje nutricionistkinja.

Upravo se čita:  Od jula do septembra iznajmljivanje auta u RS skuplje za 20 posto

Kako objašnjava, Prime Hydration takođe sadrži BCAA (aminokiseline razgranatog lanca), koje su bitne za rast mišića, ali u nedovoljnim količinama.

“Prime Hydration nije preporučljiv za djecu ispod 15 godina, dok Prime Energy nije za one mlađe od 18 godina, s obzirom na visok sadržaj kofeina koji može imati štetan uticaj na centralni nervni sistem i izazvati anksioznost i probleme sa spavanjem. Kofein ubrzava srčani ritam i povećava krvni pritisak, što može biti posebno opasno za mlade osobe koje nisu svjesne mogućih srčanih problema”, upozorava ona.

Lošićeva ističe da je osobito opasno miješanje energetskih napitaka s alkoholom i narkoticima, što može predstavljati ozbiljnu prijetnju zdravlju.

Nedavno su mnogi roditelji dijelili priče na društvenim mrežama o tome kako su njihova djeca tražila Prime napitke, koji su brzo postali popularni. Napitak je kreacija YouTubera Logana Paula i KSI, koji imaju milione pratilaca na ovoj platformi, i prvobitno je bio dizajniran za sportiste. Nakon što su ga promovisali, domaći YouTuberi također su prenijeli priču o ovom napitku.

Upravo se čita:  U Višegradu traje velika vježba MUP-a RS, na terenu helikopteri, specijalci, policija

Na YouTubeu se nalazi mnogo videa u kojima djeca probavaju i ocjenjuju ovaj napitak, što je doprinijelo širenju popularnosti ovih napitaka u Bosni i Hercegovini. Djeca su se počela natjecati oko toga na koji način mogu doći do ovog skupog napitka, čija cijena iznosi od 10 KM pa naviše za pola litre.

Napitak se čak može naći na web stranicama za online prodaju, gdje se prodaje po cijenama od 10 do 25 KM.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Na hadžiluku u Meki umrlo više od 550 ljudi

Najmanje 550 muslimanskih hodočasnika preminulo je tokom hadžiluka u Meki zbog toplotnog udara, a hiljade drugih su potražili pomoć...

Još vijesti za vas