Srijeda, 28 veljače, 2024

Načelnik općine godinu dana radnicima ne uplaćuje doprinose: “Ne vidimo izlaz. Ne možemo disati”

Preporučeno

Ministarstvo finansija Republike Srpske je sredinom 2021. godine donijelo rješenje o odgodi plaćanja poreskog duga ovom preduzeću na period od 60 mjeseci.

Radnicima “Drvne industrije Šipovo”, odnosno preduzeća “Čajavec Company” koje je dio ove grupacije u vlasništvu načelnika općine Milana Kovača, plate se ne isplaćuju na vrijeme, a obaveze za doprinose se ne uplaćuju ni po godinu dana, upozoravaju revizori, piše Capital.

U izvještaju za 2022. godinu koji se pojavio na Banjalučkoj berzi se navodi da je društvo plate isplaćivalo sa zakašnjenjem od dva mjeseca, dok je plaćanje poreza i doprinosa kasnilo preko 12 mjeseci sa čime su prekršena dva zakona.

Navodi revizora

“Porez na dohodak se prema zakonu plaća u momentu isplate neto ličnih primanja, dok se doprinosi socijalnog osiguranja zaposlenih plaćaju u momentu isplate neto ličnih primanja, odnosno najkasnije u roku od dva mjeseca od datuma obračunatih ličnih primanja”, navode revizori.

Upravo se čita:  EU šalje novu pomoć: Po 5.000 KM za više od 1.500 građana BiH

Inače, Ministarstvo finansija Republike Srpske je sredinom 2021. godine donijelo rješenje o odgodi plaćanja poreskog duga ovom preduzeću na period od 60 mjeseci.

Dug sa kamatama je tada bio 192.608 KM, a posljednja rata po tom sporazumu bi trebala da bude plaćena u junu 2026. godine.

Međutim, po priznanju Milana Kovača, to će biti jako teško jer se preduzeće našlo u velikim finansijskim problemima u koje je upalo početkom pandemije virusa korona. Reprogram se, dodaje on, uglavnom plaća, ili se u suprotnom Poreska uprava namiruje preko računa.

Upravo se čita:  Potrebno je ispuniti uslove: Kada radnik može dobiti otpremninu i kako se određuje iznos?

“Promet je u vrijeme korone pao za 50 posto i od tada se veoma teško vratiti na tržište. Situacija u drvnoj industriji je veoma problematična, ako ovu godinu nekako i okončamo veliko je pitanje šta će biti u idućoj”, kazao je on u izjavi za Capital.

On kaže da situacija na tržištu nije nimalo naivna.

“Ne vidimo izlaz, a evropsko tržište bez kojeg ne možemo disati se ne vraća”, zaključio je on.

Kovač nije jedini iz ovog sektora koji je ove godine upao u probleme.

Upravo se čita:  Hadžifejzović šokirao gledaoce: 'Ja vam odoh živjeti na Zapad. Svi idu pa idem i ja...'

Preduzeća u blokadi

Preduzeća biznismena Ljube Ćubića, “Nova Dipo” i “Nova DI Vrbas” tokom cijele godine su bila u skoro stalnoj blokadi zbog pada narudžbi, a sve se prelomilo preko leđa radnika koji su uglavnom radili praznih džepova.

Na ivici propasti je i kompanija “Nova Borja” iz Teslića koja je u novembru sve radnike poslala kućama i iz koje su mašine iznesene prije nekoliko sedmica.

Inspekcija je vlasniku Stojku Petkoviću naložila da isplati radnicima plate za septembar i oktobar 2023. godine. Doprinosi im nisu uplaćeni od maja 2018. godine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas