Utorak, 16 srpnja, 2024

Nagle klimatske promjene donijele probleme: Hercegovci strahuju od najezde zmija

Preporučeno

Najezda stinih mušica koje stvaraju probleme građanima Sarajeva, ali i Tuzle i drugih krajeva prvi su znak klimatskih promjena. Zato, stručnjaci tvrde, ne trebaju nas iznenaditi ovakve najezde insekata, jer ljeto je u BiH stiglo prije vremena, dok je vlažnost vazduha još relativno visoka.

poskok-nakon-presvlacenja-1Analiza insekata je pokazala da se neće dugo zadržati, jer se ne radi o vrstama koje dugo opstaju. One su biološki kratkog vijeke. Mušice će uništiti prva jača kiša i nevrijeme, tako da zaprašivanje neće biti potrebno. Biolog Rifat Škrijelj, dekan sarajevskog Prirodno-matematičkog fakulteta kazao je za “Avaz” da pojava mušica u velikom broju nije neobična pojava, jer je u prirodi poznata ovakva pojava zbog toplog vremena.

Upravo se čita:  Vlasnik Premier kladionice odlučio da pokloni radnicima po 1.000 KM za godišnji odmor

– Nama je neobično, jer dugo nismo imali ovako enorman topao početak proljeća. Faktički je već došlo ljeto što je pogodovalo insektima – kazao je Škrijelj.

On je dalje napomenuo da smatra da ne bi trebale stvoriti neke veće probleme, osim fizičke nelagode, te da očekuje i nove talase rojeva mušica. S obzirom na naglo zatopljenje ni veća pojava komaraca ne bi trebala iznenaditi građane.

– Kad su u pitanju komarci njima je uglavnom potrebno malo više vlažnosti i njih nije očekivati na suhom vremenu. Međutim, oko močvarnih i vlažnih područja moguća je pojava komaraca, jer i one imaju biloški ritam i bude se – kaže Škrijelj.

Upravo se čita:  Jedina u BiH sa ovim oboljenjem: Odobren lijek za Amilu Zukić

Dok se Bosanci bore s mušicama i komarcima, Hercegovci strahuju od najezde zmija. Tokom proteklih dana veći broj gmizavaca viđen je u Hercegovini, a stariji stanovnici Mostara, Stoca, Blagaja, Trebinja kazuju da se ne sjećaju da su ih vidjeli u ovolikom broju na proljeće.

Sada je već evidentno da su klimatske promjene nastupile i u našim krajevima. Ovo je doba kada se zmije okupljaju i pare. Bude se, a zima nije bila jaka, pa je moguće njihovo jače prisustvo.Činjenica je da zmije poslije zimskog sna imaju mnogo jači otrov jer se tokom zime on koncentrira te su ugrizi mnogo opasniji nego kasnije – pojašnjava Škrijelj.

Upravo se čita:  Sa tržišta BiH zbog opasnosti povučen skateboard

Uz pojačan oprez prilikom šetnje prirodom zmije ne bi trebale praviti veće probleme, potcrtava Škrijelj, te je napomenuo da se ne može utjecati na prirodne procese.

Kako saznajemo, za razliku od prošle godine, bolnice i zdravstveni centri nabavali se dovoljne količine seruma protiv zmijskog ugriza. Veće količine tražit će se u Hercegovini s obzirom da je tamo rasprostranjena jedan od najotrovinijih zmija poskok.

Izvor: Dnevni avaz

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li klima da radi stalno ili je s vremena na vrijeme treba isključiti? Evo šta kaže stručnjak

Da li je bolje da klima uređaj radi neprekidno ili je treba s vremena na vrijeme isključiti? Donosimo savjet...

Još vijesti za vas