Utorak, 18 lipnja, 2024

Najavljen obilan snijeg i obilna kiša: Pred nama su turbulentne vremenske (ne)prilike

Preporučeno

U Bosni i Hercegovini sutra oblačno vrijeme sa kišom u nizinama i snijegom u višim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine, jugo prije podne. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na zapad i sjeverozapad. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6°C, na jugu do 10°C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 13°C.

U Sarajevu oblačno sa kišom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 6°C.

BHmeteo: Detaljna prognoza za ostatak ove sedmice

Pred nama je turbulentno vrijeme. Malo sunca, puno oblaka. Kiša, snijeg. U četvrtak i petak lokalno olujan jugo, javlja BHmeteo.

Nakon jutarnjeg mraza, u toku dana polako pristiže sve više oblaka sa zapada. U dijelovima Hercegovine, centralne i zapadne Bosne već ima lokalnih padavina na granici kiše i snijega. Zbog hladnog jutra i zaostalih “džepova” hladnog vazduha pojava snijega jutros je lokalno iznenadila i pojedine niže krajeve Hercegovine i Dalmacije.

Upravo se čita:  Dvije intervencije u bh. gradu: Vatrogasci izvlačili zmije iz porodičnih kuća

U narednim satima i večeras uz padavine polako će pristizati i sve topliji vazduh po visini tako da će kiša postajati sve dominantniji tip padavina, naročito kasno noćas i u jutarnjim satima utorka kada će uglavnom padati u čitavoj zemlji, pa i na većini planina do 1800 mnv, one najviše planine će se vjerovatno izvući uz snijega čitavo vrijeme.

U poslijepodnevnim satima utorka i noći na srijedu padavine postepeno slabe ali uz ponovni prodor hladnoće sa zapada snježna granica u padu i do večernjih sati srijede susnježice i snijega će ponovo biti na visinama preko 600 mnv. U noći na srijedu nakratko i nešto niže pa bi prolazne pojave snijega u noći na srijedu bilo u većem dijelu Bosne i sjeverne Hercegovine, uglavnom zanemarivo.

Upravo se čita:  "Bio sam Milovan, promijenio sam vjeru i ne žalim": Safet kaže da je to bila njegova odluka i da voli BiH

U srijedu ujutru padavine posvuda prestaju i zaključno sa tim u većem dijelu zemlje će pasti novih 10 do 30 l/m2, a u Hercegovini i na zapadu Bosne do 60 l/m2 padavina. Na planinama iznad 1800 mnv obilan snijeg dok će niže nadmorske visine imati manje snijega, pojedine nizine Hercegovine i sjevernog pojasa Bosne ništa.

U srijedu djelimično razvedravanje uz još jednu hladnu noć na četvrtak uz minuse, ali blaže nego ovo jutros. U četvrtak tokom dana novo naoblačenje ali ovog puta uz južinu i zatopljenje. U četvrtak juzni vjetar u jačanju. U petak nakratko pravo proljeće uz visoke temperature, jak do olujan jugo i lokalno kišu sa grmljavinom. Jug ovog puta nije dug pa će za vikend uz novo zahlađenje posvuda osjetno zahladniti uz nove padavine, kisu i snijeg.

Upravo se čita:  Gazda iz snova: Vlasnik bh. firme svim svojim radnicima platio ljetovanje u Neumu

Treba naglasiti da nas do daljnjeg očekuje dosta padavina uz promjenjivo vrijeme i čestu smjenu toplo – hladno. Uz ovakav tempo postoji opravdan rizik od poplava a neka mjesta već prijete obaranjem rekorda za najviše padavina u novembru od početka mjerenja, kao Sarajevo.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Velike gužve na izlazu iz BiH, na ovim graničnim prijelazima se čeka najduže

Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina i Deleuša duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz...

Još vijesti za vas