Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Najbolji trikovi za skidanje fleka sa odjeće

Preporučeno

Neprijatne fleke na odjeći možete očistiti prirodnim putem.

fleke-odjecaTako su za mrlje od trave najbolje rješenje sirće i bjelance. Bjelance umutite, nanesite na mrlju, utrljajte pa isperite. Najbolje čisti mrlje na bijeloj tkanini, a sirće je odličan za one tvrdokorne. Dovoljno je na isflekani dio tkanine utrljati mješavinu alkoholnog sirćeta i vode te ostaviti da djeluje 15 minuta. Potom operite odjeću deterdžentom s enzimima koji razgrađuju proteine i čisti mrlje.

Bebi puder i glicerin čiste fleke od kečapa

Na mrlje od kečapa nabolje je odmah nanijeti dječji puder i pustiti da se osuši. Nakon toga odjeću treba iščetkati i oprati na uobičajenoj temperaturi za tu tkaninu. Kod mrlja od paradajza i kečapa takođe pomaže mješavina vode i glicerina u odnosu 1:1. Odjeću nakvasite i pustite da odstoji pa operite. Odlično rješenje je i deterdžent za pranje sudova. Nanesite ga direktno na mrlju, utrljajte i operite u mašini.

Upravo se čita:  Da li klima da radi stalno ili je s vremena na vrijeme treba isključiti? Evo šta kaže stručnjak

Sladoled se čisti kiselom vodom

Odjeću isflekanu sladoledom treba odmah natopiti mineralnom vodom ili običnom hladnom vodom i oprati u mašini.

Glicerinom i deterdžentom za pranje sudova protiv mrlja od krema za sunčanje.

Mješavina deterdženta za pranje sudova i glicerina uklanja mrlje od kreme za sunčanje. Treba je nanijeti na fleku, lagano utrljati i potom oprati u mašini na temperaturi preporučenoj za tu vrstu tkanine.

Upravo se čita:  Da li klima da radi stalno ili je s vremena na vrijeme treba isključiti? Evo šta kaže stručnjak

Hladna voda skida krv

Svježu krv na odjeći ukloniće hladna voda, ali ako je mrlja već suva najbolje je odjeću nakvasiti u rastvor soda bikarbone i hladne vode.

Masne mrlje i voda ne idu zajedno

U uklanjanju masnih mrlja treba izbjegavati vodu zato što će fleka postati još tvrdokornija. Dovoljno je odjeću okrenuti naopačke i na mrlju nanijeti sredstvo za uklanjanje fleka ili obični deterdžent za pranje sudova, piše 24 sata.
Mrlje od dezodoransa

Upravo se čita:  Da li klima da radi stalno ili je s vremena na vrijeme treba isključiti? Evo šta kaže stručnjak

Žute mrlje od dezodoransa će ukloniti topla voda pomiješana s dvije tablete za čišćenje zubne proteze. Nakon 30 minuta natapanja odjeću treba isprati i oprati u veš mašini. Suve tragove dezodoransa na odjeći uklanjanju vlažne maramice, ali i klupko najlonki. Sitna vlakna iz najlonki brišu mrlje i sakupljaju ostatke dezodoransa.

(Smedia)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas