Subota, 13 srpnja, 2024

Najezda insekata sličnih skakavcima: “Ne dirajte ih, mogu snažno ugristi”

Preporučeno

“Nisu otrovni, štetni ili agresivni tako da nema opasnosti, ali ipak treba paziti kad ih se dira jer mogu dosta snažno ugristi"

Mještani Žednog na ostrvu Čiovo već se danima bore s najezdom zrikavaca. Portal Dalmacija Danas objavio je snimak na kojem se vidi veliki broj tih insekata.

Za komentar o najezdi kontaktirali su Niku Kasalu, asistenta u laboratoriji za evolucijsku genetiku na Institutu Ruđer Bošković, koji je rekao da ovi zrikavci nisu opasni, ali i upozorio ljude da ih ne diraju.

Kasalo je s kolegama objavio rad o najezdama skakavaca i zrikavaca u Hrvatskoj od devedesetih do 2023. godine.

Upravo se čita:  Slučajno ili ne? Neobična situacija na javnom servisu Srbije: "Danas je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici"

“U videu se vidi veliki broj jedinki vrste Decticus albifrons, koja je kod nas poznata i kao veliki primorski konjic”, rekao je.

“To su zrikavci, a ne skakavci”

Naglasio je da se radi o zrikavcu, a ne skakavcu, što ljudi često miješaju.

“U medijima, ali i u nekim službenim dokumentima, često se govori o najezdama skakavaca iako su za dio njih zapravo zaslužni zrikavci”, ističe u razgovoru za Dalmaciju Danas.

Kaže da su najezde skakavaca znatno štetnije.

Upravo se čita:  Muškarac umro od uboda stršljena na kućnom pragu, nije stigao pozvati hitnu

“Postoje zapisi da je najezda skakavaca 1946. godine u Istri opustošila oko 600 hektara obradivih površina, dok nešto slično nikad nije zabilježeno kad su u pitanju zrikavci. Ove dvije skupine su na prvi pogled dosta slične, ali najlakše ih je razlikovati po tome što su zrikavci često puno veći od skakavaca, imaju jako duge antene i ženke imaju dugačku ‘bodlju’ (tj. leglicu) na zatku”, rekao je.

“Ne dirajte ih”

Upravo se čita:  Vlasnik izgorjele jahte iz BiH “kao da je u zemlju propao”, prijeti mu veliki trošak

Kasalo kaže da bi se njihov broj u mjesec dana trebao smanjiti, ali da će ih tokom cijelog ljeta vjerovatno biti posvuda u primorju. Upozorio je da mogu snažno ugristi.

“Nisu otrovni, štetni ili agresivni tako da nema opasnosti, ali ipak treba paziti kad ih se dira jer mogu dosta snažno ugristi. S obzirom na klimatske promjene, možemo očekivati da će ovakve situacije biti češće nego ranije”, zaključio je Kasalo, prenosi Index.hr.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas