Subota, 13 srpnja, 2024

Najezda zmija u bh. gradu: Ova godina jedna od rekordnih po broju intervencija

Preporučeno

Stambeni objekti i automobili, kako sada stvari stoje, lagano postaju prirodno stanište zmija u Hercegovini. Građani najčešće zovu vatrogasce u pomoć, koji su zbog toga morali nabaviti i dodatnu opremu.

Takve vrste intervencija nismo imali prije pet-šest godina i vremenom se to počelo pojavljivati sporadično, pa sve više. A ove godine je baš primjetno, ističu mostarski vatrogasci. Primariju Derviškadić dao savjete šta treba, a šta nipošto raditi.

Klimatske promjene i globalno zatopljenje, kako stručnjaci ističu, glavni su razlozi najezde zmija u prvom periodu ove godine.

Područje Hercegovine je, zbog svog reljefa, uvijek bilo pogodno za ovu podvrstu gmazova. Ipak, ova godina, po broju intervencija, kako vatrogasaca tako i medicinskih radnika, već postaje zabrinjavajuća. Građani moraju biti na oprezu zbog zmija koje se spuštaju u domove, piše FTV.

Stambeni objekti i automobili, kako sada stvari stoje, lagano postaju prirodno stanište zmija u Hercegovini. Građani najčešće zovu vatrogasce u pomoć, koji su zbog toga morali nabaviti i dodatnu opremu.

Iz Vatrogasne postrojbe Mostar ističu da uklanjanje zmija zapravo nije nešto za što su oni obučeni, ali da je isto tako jako teško ne odazvati se pozivu za pomoć. Ističu i neke razloge zbog čega je ova godina već sada po mnogočemu rekordna.

Upravo se čita:  Duga zadržavanja na izlazu iz BiH na prelazima: Velika Kladuša, Gradiška i Doljani

– Takve vrste intervencija nismo imali prije pet-šest godina i vremenom se to počelo pojavljivati sporadično, pa sve više. A ove godine je baš primjetno, očigledno je nešto pogodovalo da ima veliki broj zmija – ističe Petar Jurić, komandir PVP Mostar.

Stručnjak koji se već godinama bavi istraživanjem zmija biolog i zoolog Sanel Riđanović ističe da je ova godina zbog izrazito slabe zime jedna od rekordnijih po broju intervencija.
Navodi i koje se to zmije na području Bosne i Hercegovine svrstavaju u otrovne.

– U Bosni i Hercegovini imamo tri vrste otrovnih zmija iz porodice viperida, a to su: poskok, šargan i balkanski šargan – rekao je.

Upravo se čita:  Veliki ulov carinika na prelazu Stara Gradiška: I oni ostali u šoku

Dao je i savjete kako reagirati ako primijetimo zmiju. Bitno je, ističe, ne prepustiti se panici.

– Nemojte ići blizu njih, nemojte ih dirati, jer u protivnom postanu agresivne i mogu da vas ugrizu – upozorio je.

Nažalost, dolazi i do situacija kada je zmiju teško primijetiti tako da ona kroz svoj najčešće obrambeni mehanizam postaje agresivna i dolazi do ugriza.

Ako se radi o nekoj o tri otrovnice koje se nalaze na području prije svega Hercegovine, bitno je brzo i efikasno reagirati.

Primarijus doktor Nazif Derviškadić ima neke savjete kojih bi se bilo dobro pridržavati.
Podvezivanje koje zaustavlja krvotok, ističe, nikako nije ispravno raditi. Navodi i neke druge stvari.

Upravo se čita:  I kamen bi zaplakao: Almasa je imala osam godina kada se desio genocid, a danas je u UN-u ispričala svoju priču

– Nema spajanja nožem rezova rane i isisavanja krvi jer možete iz usta prenijeti bakteriju da nastane sepsa. Ne stavlja se led jer možete zalediti ruku da nastane nekroza tkiva. Treba se javiti u najbližu medicinsku, zdravstvenu ustanovu – poručio je Derviškadić.
Navode i da seruma za nadolazeću ljetnu sezonu ima. Ipak, ako se ne koristi pravilno, serum može biti kontraproduktivan.

– Serum se ne smije dati bez prethodnog testiranja, jer reakcija na serum može biti katastrofalna. Neko ko je imao ranije alergijske manifestacije može od seruma i umrijeti. Tako da serum je dvosjekli mač – upozorio je Derviškadić.

Najezda zmija nikad veća, opreza nikad dosta. Održavanje dvorišta i okućnica je najbitniji faktor prevencije. Jer, kako ističu naši sugovornici, odgovornost je na svima nama.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas