Utorak, 23 srpnja, 2024

Najjači u posljednjih 40 godina: Zemljotres jačine osam stepeni po Richteru pogodio Iran

Preporučeno

Izuzetno jak zemljotres pogodio je danas Iran, a mogao se osjetiti diljem Bliskog istoka.

PAKISTAN-IRAN-QUAKEPrema prvim informacijama, zemljotres je pogodio jugoistok Irana na granici sa Pakistanom, a njegova jačina je osam stepeni po Richteru.

Prve informacije govore da je poginulo najmanje 40 ljudi, ali strahuje se da je broj puno veći. Navodi se da je povrijeđeno najmanje 850 ljudi, prema do sada dostupnim informacijama. Također, ovo je najjači zemljotres koji je pogodio Iran u posljednjih 40 godina. Pakistanski mediji javljaju da je u toj zemlji poginulo 12 ljudi, a 50 povrijeđeno u zemljotresu.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena u pljački kampera u Njemačkoj: Tročlana banda privedena

Zemljotres je bio takve jačine da se osjetio čak i u glavnom gradu Indije New Delhiju, javljaju agencije. Epicentar je bio 86 kilometara od iranskog grada Khash, a na širem području su se nakon potresa pojavili problemi sa strujom i komunikacijskim sistemima. Na području provincije Saravan proglašeno je vanredno stanje, a pozvani su spasioci iz svih dijelova Irana. Zemljotres je pogodio veliko područje i materijalna šteta će biti ogromna.

Upravo se čita:  Vozač kamiona iz BiH učestvovao u jezivoj nesreći u Austriji: Nakon sudara buknuo požar, jedna osoba poginula

Podsjetimo, Iran je prošle sedmice pogodio zemljotres u blizini grada Bushehra, kada je poginulo 40 ljudi, a stotine njih su povrijeđeni.

Izvor: Klix

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas