Srijeda, 22 svibnja, 2024

Najmanje 109 hiljada porodica u FBiH može dobiti od 300 do 600 KM za energente

Preporučeno

Važno je naglasiti kako se prijave za dodjelu sredstava podnose jedinicama lokalne samouprave (općinama i gradovima).

Najmanje 109 hiljada porodica u Federaciji BiH uskoro će moći ostvariti pravo na novčanu pomoć iz programa Evropske unije usmjerenog na ublažavanje negativnog socioekonomskog utjecaja energetske krize, a upravo je od jučer počeo teći rok koji je utvrdilo Ministarstvo rada i socijalne politike u svom konkursu na koji će se, sve do 10. novembra, moći prijaviti domaćinstva iz četiriju kategorija, piše Večernji list BiH.

Prva kategorija odnosi se na domaćinstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za uzdržavanje, nesposobne su za rad i ne mogu osigurati sredstva za život po nekoj drugoj osnovi, a kojima je u decembru 2022. godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć prema propisima iz oblasti socijalne zaštite.

Druga kategorija su domaćinstva u kojima žive djeca koja su, zaključno s 31. maja 2023. godine, ostvarila pravo na dječji dodatak po osnovi Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH.

Upravo se čita:  Konaković i Varhelyi objavili saopćenje: Ovo su "nesporazumi" koje su razjasnili

Treću kategoriju čine domaćinstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na penziju po propisima o penziono-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zagarantovane penzije za decembar 2022. godine prema podacima Federalnog zavoda za penziono-invalidsko osiguranje, i to pod uvjetom da nisu korisnici razmjerne penzije s inostranstvom i da ni jedan odrasli član domaćinstva tokom 2022. godine nije ostvarivao dodatna primanja po osnovi radnog odnosa. Četvrta kategorija su domaćinstva u kojima je tokom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjelo sa samo jednim roditeljem koji u tom razdoblju nije ostvarivao prihode koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak ili nije ostvarivao primanja po osnovi radnog odnosa u iznosu višem od iznosa najniže plate u Federaciji u 2022. godini (543 KM).

Na ove kategorije porodica bit će raspodijeljeno oko 64,5 miliona maraka evropskih sredstava, ali u različitim iznosima.

Naime, za treću kategoriju (u kojima su najviše dva člana penzioneri čija penzija nije viša od iznosa zagarantovane penzije) maksimalni okvirni iznos novčane pomoći po jednom domaćinstvu ne može biti viši od 300 KM. Za sve ostale kategorije maksimalni okvirni iznos novčane pomoći po jednom domaćinstvu ne može biti viši od 600 KM.

Upravo se čita:  FTV podnio krivičnu prijavu protiv Uprave BHRT-a

Objašnjeno je pritom i što je potrebno predočiti od papirologije za ostvarivanje prava na novčanu pomoć.

Prvi dokument je čitko popunjen i potpisan prijavni obrazac koji se može preuzeti s web-stranice Federalnog ministarstva rada i socijalne politike (www.fmrsp.gov.ba u rubrici pod nazivom “Javni konkursi”).

Također, potrebno je predočiti CIPS-ove prijavnice za sve članove zajedničkog domaćinstva iz kojih će se moći utvrditi činjenice u pogledu državljanstva i prebivališta, izjavu o broju članova zajedničkog domaćinstva (kućna lista) koju treba ovjeriti općinsko ili gradsko tijelo uprave te dokaz o otvorenom bankovnom računu iz kojega se vidi vlasništvo nad računom, kao i broj računa (fotokopija).

Upravo se čita:  IDDEEA uputila važno upozorenje građanima BiH

Osim toga, za kategorije domaćinstva s jednim roditeljem treba se priložiti i smrtni list drugog roditelja ili rodni list djeteta u kojemu je upisana činjenica nepoznatog identiteta drugog roditelja.

Važno je naglasiti kako se prijave za dodjelu sredstava podnose jedinicama lokalne samouprave (općinama i gradovima).

Podsjećamo, ukupna vrijednost paketa Evropske unije za BiH iznosi 70 miliona eura, pri čemu je 50 miliona eura namijenjeno za pomoć ugroženim kućanstvima, dok se 20 miliona eura izdvaja za podršku unaprjeđenju energetske efikasnosti.

Nadalje, u pogledu podrške domaćinstvima Federacija je dobila 66% sredstava, odnosno 33 miliona eura, Republika Srpska 33%, odnosno 16,5 miliona eura, a Distrikt Brčko 1% sredstava.

I na ovaj način Evropska unija potvrdila se kao ključni partner BiH uz suočavanje s brojnim izazovima koje sa sobom nose šokovi na vanjskim tržištima, a koji se onda reflektiraju i na slabašne ekonomske prilike unutar BiH, kao i nizak standard velikog broja porodica u zemlji.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas