Nedjelja, 25 veljače, 2024

Najradosniji dan u životu, pretvorio se u noćnu moru: Sarajka mora platiti troškove poroda jer se 1. januara nije mogla javiti na biro

Preporučeno

Njen suprug kaže da je prijevremeno porođena 2. januara te je utvrđeno da nije zdravstveno osigurana, a otpusno pismo ne može podići bez plaćanja svih troškova poroda i boravka u bolnici.

Iako je period rođenja djeteta najradosniji u životima svakog roditelja, jedan bračni par iz Sarajeva ove dane provodi u administrativnoj agoniji zbog zakonskih propusta i nelogičnosti.

Žena koja se prijevremeno porodila i to u periodu kada državne službe nisu radile mora platiti troškove poroda i boravka u bolnici jer se nije prijavila na biro za zapošljavanje.

Naime, redakciji portala Klix.ba se javio bračni par čiji identitet nećemo objavljivati, a kako bi ukazao na nelogičnosti pred kojima se našao.

Kako nam je objašnjeno žena je bila u radnom odnosu do 31. decembra prošle godine te je s tim danom odjavljena.

Upravo se čita:  Nedim Sladić najavljuje: Neće nas samo toplo vrijeme "pogoditi" za Dan nezavisnosti

Njen suprug nam kaže da je prijevremeno porođena 2. januara te je utvrđeno da nije zdravstveno osigurana, a otpusno pismo ne može podići bez plaćanja svih troškova poroda i boravka u bolnici.

Međutim, ona se svakako nije mogla prijaviti na biro jer su 1. i 2. januar bili neradni dani.

– Zakonski rok da se prijavi na biro je 30 dana. Ona se prijevremeno porađa 2. januara i izlazi iz bolnice 4. januara, dok naša beba ostaje u inkubatoru. Kada smo krenuli da uzmemo otpusno pismo na blagajni su nam rekli da supruga nije osigurana – kaže nam suprug porodilje.

Upravo se čita:  Osuđen sarajevski policajac: Ukrao i potrošio 80.000 KM, dobio godinu zatvora

Oni su jučer otišli do biroa za zapošljavanje u opštini stanovanja gdje im je rečeno da mogu izdati potvrdu o zdravstvenom osiguranju isključivo na datum 10. januara.

Na pitanje da li je moguće da se retroaktivno uveže osiguranje na datum 2. januar rečeno im je da ne može.

Nakon toga se odlučuju obratiti Zavodu za zdravstveno osiguranje KS gdje su im rekli da moraju postupati po nalogu Zavoda za zapošljavanje, odnosno po uputi biroa.

Upravo se čita:  Dopune Zakona o radu: Moguć angažman studenata za rad na određeno

Nakon toga se odlučuju javiti za pomoć Ministarstvu zdravstva KS u kojem im je rečeno pokrivaju troškove rudnicama i porodiljama koje nemaju nikakav osnov za zdravstveno osiguranje, što ovdje nije slučaj.

Troškovi iznose oko 1.000 KM, a bez njihove uplate nije moguće dobiti otpusno pismo.

Ovaj bračni par nam također kaže da nisu dobili odgovor da li je moguće da im se sredstva refundiraju ukoliko na neki način uspiju platiti potrebni iznos.

Upitom o ovom slučaju smo se obratili i Zavodu zdravstvenog osigiranja KS čiji ćemo odgovor naknadno objaviti, prenosi Klix.ba.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Hadžifejzović šokirao gledaoce: ‘Ja vam odoh živjeti na Zapad. Svi idu pa idem i ja…’

Novinar i urednik Face TV Senad Hadžifejzović imao je sinoć zagonetnu odjavu Centralnog dnevnika. Naime, Hadžifejzović je najavio da...

Još vijesti za vas