Srijeda, 17 srpnja, 2024

Najskuplje selekcija Balkana: Zmajevi na 3. mjestu

Preporučeno

Širom svijeta je poznato da bivše države Jugoslavije predstavljaju pravi rasadnik velikih fudbalskih talenata, te se svako malo u režiji nekog od inostranih sportskih novinara složi “ex-yu dream team”, koji bi doista ulijevao strah u kosti najjačih fudbalskih reprezentacija svijeta.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Ono što je još zanimljivije od zamišljene zajedničke snage je veliki rivalitet malih, ali doista jakih fudbalskih nacija, koje se takmiče u vrijednostima i međunarodnim uspjesima svojih velikih zvijezda.

Upravo se čita:  Tuga za bh. fudbal: Od posljedica strujnog udara preminuo mladi golman

Tako je prema uglednom njemačkom portalu Transfermarkt, primat Zapadnog Balkana ipak pripao Hrvatskoj, koja osim što najbolje kotira na FIFA-inoj listi ima i najskuplju selekciju.

Naime, Vatreni imaju ukupnu procijenjenu vrijednost od 181 milion i 300.000 eura, na drugom mjestu je selekcija Srbije s vrijednošću od 150.100.000 evra, dok su popularni bh. Zmajevi treći s procijenjenom vrijednošću od 99.950.000 eura. Crna gora je treća sa 88.300.000 eura vrijednosti, dok su Slovenci peti sa 60 miliona, a Makedonija se našla na šestom mjestu za procijenjenom vrijednošću od 27 miliona i 950.000 eura.

Upravo se čita:  Španija je novi prvak Evrope

Što se tiče pojedinačne vrijednosti, veznjak Real Madrida Luka Modrić predvodi kolonu, a njegova deklarisana vrijednost se kreće oko 35 miliona eura. Drugi najvredniji je Crnogorac Stevan Jovetić s cijenom od 30 miliona, dok se Edin Džeko našao na trećem mjestu s procijenjenom vrijednošću od 27 miliona eura.

(Sportsport.ba)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stranke Snaga naroda, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Time je...

Još vijesti za vas