Srijeda, 17 srpnja, 2024

Najsretnija država je ujedno i najsiromašnija

Preporučeno

Jedna od najsretnijih zemlja na svijetu je ujedno i najsiromašnija – Vanuatu, mala ostrvska država istočno od Australije.

vanuatu4Britanski istraživački centar “Nju ekonomiks fondejšn” svojevremeno je razradio Svjetski indeks sreće. SAD, u kojima je težnja ka sreći propisana u Deklaraciji nezavisnosti kao jedno od neotuđivih ljudskih prava, nisu dospjele čak ni među prvih sto sretnih država!?

Sudeći prema “karti sreće”, koju su napravili Britanci, među liderima je Latinska Amerika. U prošloj godini države iz ovog područja zauzele du čak devet od deset prvih mjesta, ustupivši jedno mjesto – Vijetnamu.

Upravo se čita:  Na plaži u Hrvatskoj naplaćuju i mjesto za peškire: “Tamo mogu naplaćivati i zrak”

Vidljivo je da države sa objektivno visokim standardom i demokratskim trdicijama, uglavnom, po sreći zaostaju za manje razvijenim.

Analitičari su došli do zaključka da pokazatelji ekonomskog rasta i razvoja ne odražavaju realno samoosjećanje nacije. Ispostavilo se da ljudi ne sanjaju toliko o bogatstvu, koliko o sreći i zdravlju.

Zanimljivo je da se, prema podacima “Galupa” u poslednjih nekoliko godina povećava, i to za četiri puta, broj sretnih zemalja.

Upravo se čita:  Iznajmljivač u Hrvatskoj šokirao goste: Ima poseban cjenovnik i bizaran zahtjev

Posljednja sociološka anketiranja u Rusiji pokazuju da čak 77 odsto građana nivo sreće mjeri, u prvom redu, stanjem zdravlja. Bogatstvo za njih nije najvažnije. U Rusiji tri četvrtine anketiranik stanovnika smatra sebe srećnim.

Postoje tri elementa koja se uzimaju kao značjna kada se procjenjuje zadovoljatvo stanovnika. Prvo je, naravno, prihod. Drugi pokazatelj je zdravlje i treći je – saučešće, tačnije koliko se neko osjeća u miru sa svijetom, susjedima, rođacima, prijateljima, sugrađanima…

Upravo se čita:  Muškarac ostavio suprugu na autoputu: Posvađali se tokom povratka s odmora

Sreća je zarazna stvar, do takvog zaključka došli su stručnjaci Harvardskog i Kalifornijskog univerziteta.

Prema njihovom mišljenju, ako u okruženju čovjeka prevlađuju dobronamjerni i osmjehnuti ljudi, njihov osećaj svijeta prenosi se i na njega.

(Srna)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stranke Snaga naroda, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Time je...

Još vijesti za vas