Nedjelja, 1 listopada, 2023

“Najtežih 72 sata za Srbiju” i cjelonoćni razgovori

Autor:Klix.ba

Preporučeno

Tenzije je dodatno pojačalo jučerašnje suspendovanje direktora Regionalne direkcije policije za region Sever Nenada Durića, kao i dronovi koji su sa Kosova ulazili u prostor Srbije zbog čega je Vojska Srbije podigla i borbenu gotovost.

Odnosi Beograda i Prištine su se dodatno zaoštrili nakon što je Kosovo počelo insistirati na preregistraciji vozila sa srbijanskim tablama. Zbog toga su svi na nogama, Vučić je cijelu noć razgovarao sa Srbima na Kosovu, a danas i sutra planira niz sastanaka. Šta se dešava?

Vlada Kosova je 1. novembra započela sprovođenje plana o preregistraciji vozila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju organi Srbije. Radi se uglavnom o KM tablicama koje su za Kosovo nelegalne, ali su se do sada tolerisane isključivo u općinama na sjeveru, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo – Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Upravo se čita:  Šta je zapravo bio cilj napada na Kosovu? "Tamo su već pripremili rovove, infrastrukturu i naoružanje"

Plan je da se proces preregistracije provede u tri faze. Prva je počela i odnosi se na uručivanje opomena vozačima. Druga faza podrazumijeva novčane kazne od 150 eura, dok će u trećoj fazi biti izdavane probne tablice. Sve to bi trebalo biti završeno do 21. aprila sljedeće godine.

Međutim, srpski policajci u općinama na sjeveru Kosova odbijaju da uruče opomene vlasnicima automobila sa KM tablicama. Tenzije je dodatno pojačalo jučerašnje suspendovanje direktora Regionalne direkcije policije za region Sever Nenada Durića, kao i dronovi koji su sa Kosova ulazili u prostor Srbije zbog čega je Vojska Srbije podigla i borbenu gotovost.

Upravo se čita:  RSE: Primijećeno kretanje vojnog konvoja na jugu Srbije

Tokom noći je o svemu ovome predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa kosovskim Srbima, a kako srbijanski mediji pišu, razgovori su trajali cijelu noć, do jutros u 5:30 sati. Razgovori se nastavljaju i tokom dana, a večeras će Vučić o svemu razgovarati i sa Miroslavom Lajčakom, koji je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Za sutra je zakazana sjednica Vlade Srbije uprkos tome što je subota. Njoj će prisustvovati i Vučić koji će izvijestiti ministre o situaciji na Kosovu. Nakon sjednice, Vučić ima planirane odvojene sastanke sa ambasadorima Kine i Rusije u Srbiji te sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

Upravo se čita:  Načelnik Vojnića u Hrvatskoj traži vojsku na granici sa BiH

Vučić je otkazao sve svoje posjete inostranstvu u narednom periodu zbog situacije na Kosovu, a Srbi koji tamo žive također imaju niz planiranih sastanaka nakon čega će u subotu organizovati veliki skup u Kosovskoj Mitrovici gdje će objelodaniti svoj plan.

Zbog cijele situacije, u Srbiji smatraju da će narednih 72 sata biti “najteži za državu” u posljednjih 10 godina, a da će u narednih nekoliko dana mnogo toga postati jasnije.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred “Binga”: Njena djeca sve to morala gledati

Još jedan nemili događaj dogodio se u Živinicama ispred TC Bingo u naselju Suha. Kako saznaje portal Crna-Hronika mlada...

Možda vas zanima i ovo