Utorak, 25 lipnja, 2024

Najugroženija kategorija: Koliko će im biti uvećane penzije, penzioneri kao na iglama

Autor:Agencije

Preporučeno

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kaže da sa zebnjom iščekuju te podatke koje će objaviti Federalni zavod za statistiku, a koji trenutno, naglašava on, nisu obećavajući.

Koliko će iznositi uvećanje penzija po osnovu redovnog usklađivanja, a koje bi se trebalo početkom 2024. godine primijeniti po osnovu tzv. akontativnog modela, pitanje je na koje u ovom trenutku nema odgovora. Podsjetimo, redovno usklađivanje penzija se inače vrši svakog 15. aprila.

Zbog posljedica globalne inflacije i nepovoljnog materijalnog položaja ove populacije, opredjeljenje nadležnih je da se, kao i početkom ove godine, izvrši akontativno. Za to su potrebni podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu. Prema formuli za izračun, 50 posto iznosa od ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja.

Upravo se čita:  Nakon jučerašnjeg nevremena u Banjaluci prijavljeno oštećenja na 30 vozila i nekoliko kuća

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kaže nam da sa zebnjom iščekuju te podatke koje će objaviti Federalni zavod za statistiku, a koji trenutno, naglašava on, nisu obećavajući.

– Međutim, posebno nas zabrinjava to što još na pomolu nema nacrta budžeta za narednu godinu. Ako se ne usvoji do kraja godine, onda nam prijeti opasnost, jer u tom slučaju slijedi privremeno finansiranje, a zna se šta takva odluka donosi – kaže nam Mehić.

Upravo se čita:  Milorad Dodik i kćerka Gorica u duetu zapjevali: "Prokleta je Amerika"

Admir Čavalić, ekonomski analitičar i federalni zastupnik, također, navodi kako je sasvim očekivano da zbog inflacije i rasta životnih troškova dođe do povećanja penzija.

– Nepoznanica je koliko bi to uvećanje moglo biti. Nadalje, čekamo podatke o konkretnom rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena. Početkom ove godine povećanje penzija je iznosilo 11 posto i zaista očekujem da će biti makar na istom nivou – ističe Čavalić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas