Srijeda, 28 veljače, 2024

Najugroženija kategorija: Koliko će im biti uvećane penzije, penzioneri kao na iglama

Autor:Agencije

Preporučeno

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kaže da sa zebnjom iščekuju te podatke koje će objaviti Federalni zavod za statistiku, a koji trenutno, naglašava on, nisu obećavajući.

Koliko će iznositi uvećanje penzija po osnovu redovnog usklađivanja, a koje bi se trebalo početkom 2024. godine primijeniti po osnovu tzv. akontativnog modela, pitanje je na koje u ovom trenutku nema odgovora. Podsjetimo, redovno usklađivanje penzija se inače vrši svakog 15. aprila.

Zbog posljedica globalne inflacije i nepovoljnog materijalnog položaja ove populacije, opredjeljenje nadležnih je da se, kao i početkom ove godine, izvrši akontativno. Za to su potrebni podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu. Prema formuli za izračun, 50 posto iznosa od ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja.

Upravo se čita:  Novi detalji akcije "Mardelj": Tužilaštvu prijavljeni direktor i komandir zatvora u Bijeljini

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kaže nam da sa zebnjom iščekuju te podatke koje će objaviti Federalni zavod za statistiku, a koji trenutno, naglašava on, nisu obećavajući.

– Međutim, posebno nas zabrinjava to što još na pomolu nema nacrta budžeta za narednu godinu. Ako se ne usvoji do kraja godine, onda nam prijeti opasnost, jer u tom slučaju slijedi privremeno finansiranje, a zna se šta takva odluka donosi – kaže nam Mehić.

Upravo se čita:  Meteorolog Sladić objavio kakvo nas vrijeme očekuje narednih 10-ak dana

Admir Čavalić, ekonomski analitičar i federalni zastupnik, također, navodi kako je sasvim očekivano da zbog inflacije i rasta životnih troškova dođe do povećanja penzija.

– Nepoznanica je koliko bi to uvećanje moglo biti. Nadalje, čekamo podatke o konkretnom rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena. Početkom ove godine povećanje penzija je iznosilo 11 posto i zaista očekujem da će biti makar na istom nivou – ističe Čavalić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas