Srijeda, 21 veljače, 2024

Ispravak: Ponovo kreće teretni voz iz Vareša

Autor:N1

Preporučeno

Ručno čišćenje pruge je započelo 1. juna ove godine i završeno je za pet sedmica, a nakon toga je uslijedilo mašinsko čišćenje koje je trajalo četiri sedmice.

Teretni voz će saobraćati od Vareša do Podlugova, odnosno do luke Ploče. Do Ploča će sedmično saobraćati pet vozova.

Čišćenje ove dionice pruge je ugovorno dodijeljeno britanskoj kompaniji Adriatic Metals koja će na području Vareša eksploatisati srebro, cink i olovo.

Ručno čišćenje je započelo 1. juna ove godine i završeno je za pet sedmica, a nakon toga je uslijedilo mašinsko čišćenje koje je trajalo četiri sedmice.

Adriatic Metals je 7. avgusta Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine predao prugu radi tehničkog održavanja/obnove za koju su naveli da je još uvijek u toku zbog kašnjenja. Planirano je da ovi radovi budu završeni do kraja ovog mjeseca. Proizvedeni koncentrati ruda će se željeznicom prevoziti od Vareša do Ploča, a zatim prema ljevaonicama širom Evrope i dalje.

Upravo se čita:  Na Aerodromu Sarajevo uhapšena jedna osoba, dovodi se u vezu sa terorizmom

Vareška željeznica je izgrađena tokom austrougarske vladavine kao uskotračna pruga Bosanske željeznice (Bosnabahn). Njome su bili povezani Brod, Doboj, Zavidovići, Zenica, Lašva, Podlugovi, Vogošća i Sarajevo. Bila je ključna za povezivanje s Varešom kao rudarskim centrom, tj. industrijskim postrojenjem za proizvodnju željeza.

Poslije Drugog svjetskog rata nastavila je s radom do kraja marta 1953., kada je zvanično obustavljena. Njenu ulogu je preuzela željeznička linija standardne širine Podlugovi – Droškovac (Vareš).

Kada je u pitanju investicija Adriatic Metalsa, riječ je jednoj od najvećih stranih investicija u BiH. Početak proizvodnje je planiran za početak sljedeće godine. Očekuje se da će godišnje obrađivati 800.000 tona rude, pišu Nezavisne.

Upravo se čita:  U svijetu sve pojeftinilo, ne i u BiH: Koliko je hrana skuplja nego prošle godine

NAPOMENA! Nakon analize platforme za ocjenu ispravnosti činjenica Raskrinkavanje.ba ovaj tekst je nadopunjen (08.01.2024)

Tridesetogodišnja pauza saobraćaja na pruzi, koja je isticana u prethodnom naslovu, ustvari se odnosi na redovni putnički saobraćaj, ne na bilo koji oblik željezničkog prevoza. Kako je rečeno iz Željeznica FBiH, ovom dionicom odvijao se saobraćaj teretnih i turističkih putničkih vozova do oštećenja pruge u augustu 2013. godine.

Redovni putnički vozovi na ovoj pruzi saobraćali su do 1992. godine. Poslije rata, na pruzi se obavljao teretni promet i saobraćali su turistički putnički vozovi do 19.08.2013. godine, kad je pruga zatvorena. Razlog zatvaranja bila je ogromna materijalna šteta na pruzi i tunelima, prouzrokovana vremenskim nepogodama (klizištima i odronima).

Upravo se čita:  Bećirović-Shaheen: Bosni i Hercegovini je mjesto u evroatlantskim strukturama

Nakon što su Željeznice Federacije BiH u saradnji sa kompanijom Adriatic Metals i Općinom Vareš izvršile popravku pruge, mostova i vijadukta, pruga je ponovo uvedena u saobraćaj 14.12.2023. godine radi prevoza tereta.

Dakle, iako smo u prvobitnom članku naveli da je uspostaljen saobraćaj na ovoj pruzi nakon 30 godina, to nije sasvim tačno. Kako objašnjavaju iz Raskrinkavanja.ba tri decenije pauze odnosi se na redovni putnički saobraćaj, ali on nije uspostavljen, budući da se pruga zasad koristi samo za teretni saobraćaj.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Policiji predao arsenal oružja: Donio puške, bombe, mine, kapsile i 1.734 metka

Građanin je jučer policiji u Glini dobrovoljno predao veliku količinu oružja i municije, objavila je PU sisačko-moslavačka, piše Index.hr. Policiji...

Još vijesti za vas