Petak, 24 svibnja, 2024

Nakon debakla sa protestima, novi Dodikov nervozni istup: I onaj lažljivi Schmidt izmišlja i tu se pokazuje da nije visoki predstavnik

Autor:Re

Preporučeno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je navodni napad na Teslićane u Jelahu potvrda da u BiH granica postoji – ne samo granica razgraničenja RS i Federacije BiH, nego i u strpljenju, toleranciji, te u prihvatanju i nemogućnosti prihvatanja nekih stvari.

Dodik je ocijenio da je navodni napad na Teslićane u Jelahu potvrda da u BiH granica postoji – ne samo granica razgraničenja Srpske i Federacije BiH, nego i u strpljenju, toleranciji, te u prihvatanju i nemogućnosti prihvatanja nekih stvari.

– Niko ne bi trebalo da bude napadnut, pogotovo ako mirno prolazi – izjavio je Dodik u Garavicama kod Bihaća.

On je sve što radi političko Sarajevo sa strancima ocijenio kao nadmenost koja generiše probleme u BiH.

– Oni su zabranili da se priča o graničnoj liniji razgraničenja u BiH, kako to piše u Aneksu dva Dejtonskog mirovnog sporazuma, tvrdeći da je to neka administrativna linija. I onaj lažljivi (Christian) Schmidt izmišlja i tu se pokazuje da nije visoki predstavnik – on je visoki smutljivac – rekao je Dodik.

On je pojasnio da u Aneksu piše da je to granična linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije BiH i da ne treba da se nikome trajno zabrani prolaz.

– To je tačno, ja se slažem sa tim i da niko ne smije biti napadnut. I niko u Republici Srpskoj nije napadnut, napadnuti smo mi u FBiH. Sad treba da kažemo da je u redu? Nije u redu. Dokle mislite da je naša trpeljivost? – upitao je Dodik.

Upravo se čita:  Vučić najavljuje: Srbija će tražiti rezoluciju o Jasenovcu

Ukazao je da sve to 2govori o iracionalnoj atmosferi gdje se raznim akcijama međunarodnog faktora, u udruženom zločinačkom poduhvatu američkog ambasadora Michaela Murphyja, britanskog ambasadora Juliana Reillyja, lažljivog Schmidta i političkog Sarajeva, pokušava Republici Srpskoj oteti imovina”.

Dodik je naveo da su sada izlobirali i sramnu odluku od “tog nekog vijeća takozvanog suda u Strazburu”, u kojoj ne postoje Srbi kao Srbi, nego, kako je rekao, kao smutljivi građani koji treba da od sreće skaču dva metra uvis zato što je neko smislio najbolje rješenje “za nas”.

“Malo sutra!”, poručio je Dodik, napominjući da ta odluka nikad neće biti sprovedena, ocjenjujući i da bi bilo dobro da se Marfi povuče sa ovih prostora sa svojom politikom i mišljenjem šta Srbi treba da rade.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da u svemu tome nije cilj samo pojedinac, Srbin, nego je riječ o kompletnom napadu na Republiku Srpsku.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Ne bi bilo loše da se EUFOR-u ne produži mandat u BiH, jer bi došao NATO

Dodik je naglasio i da Republika Srpska nije za sukob, ali da ima načine kako da odgovori na napade i provokacije.

– Sad ste imali ovdje jednoga koji je na svojoj lokalnoj platformi prenosio događaj, a iza njega su išli njegovi pratioci koji nema kakve gadosti nisu pisali porukama nama koji smo se ovdje okupili i ljudima koji su ovdje pobijeni. To se upravo dešavalo dok smo mi stajali, oni su snimali. To su oni što uporno ignorišu protokol, uznemiravaju, došli su da provociraju – rekao je Dodik i dodao da ni ovo neće biti zaboravljeno..

MUP ZDK demantovo da je došlo do napada u Jelahu

Uprava policije MUP-a ZDK nije juče zabilježila niti jedan incident tokom prolaska autobusa kroz Jelah koji su prevozili građane Teslića na protestno okupljanje u Doboju, potvrđeno je za BHRT u Upravi policije MUP-a ZDK.

Jučer je agenciji SRNA šef Kluba zastupnika SNSD-a u Skupštini opštine Teslić Predrag Dević kazao da su građani Teslića, koji su su se vraćali iz Doboja s protesta podrške institucijama Republike Srpske, napadnuti u centru Jelaha.

Upravo se čita:  Bećirović izrazio saučešće povodom smrti predsjednika Irana Ebrahima Raisija

„Obavještavamo Vas da službenici Policijske stanice Tešanj nisu evidentirali direktno obraćanje ili prijavu eventualno oštećenih lica. Također, policijske patrole koje su bile raspoređene dionicom kretanja vozila koja su se vraćala sa protestnog skupa, nisu zabilježile niti jedan incident.Policijski službenici Policijske stanice Tešanj u saradnji sa kolegama iz Policijske stanice Teslić vrše provjeru navoda prijave koja je zaprimljena od strane službenika Policijske stanice Teslić koja je dana 01.09.2023. godine u 21.10 sati, obaviještena putem telefona od strane lica koje nije dalo svoje identifikacione podatke da je u mjestu Jelah oko 19.30 od strane više lice lica bacano kamenje u pravcu kolone vozila koja su se vraćala sa protestnog skupa,“ navedeno je u odgovoru na upit BHRT-a iz Uprave policije MUP-a ZDK.

Pdsjetimo, brojni građani okupili su se na međuentitetskim linijama na četiri lokacije, u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti Službenog glasnika RS Milošu Lukiću, protiv kojih je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ambasada SAD-a o Dodikovom “razdruživanju”: To bi značilo kraj RS-a

Nakon što je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik jučer objavio da će Vlada RS-a predložiti "razdruživanje" ovog...

Još vijesti za vas