Petak, 1 ožujka, 2024

Nakon jednomjesečne pauze parlamentrci ponovo “u klupama”

Preporučeno

Nastavak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je prekinuta 6. juna zbog protesta građana ispred zgrade institucija BiH, zakazan je za ponedjeljak 8. jula u Sarajevu.

parlament-bihDogovor o nastavku sjednice postignut je prošle sedmice na sjednici proširenog Kolegija Predstavničkog doma na kojoj je zaključeno da u dnevni red bude uvršteno razmatranje informacija o sigurnosti rada u institucijama BiH koje su dostavljene povodom protesta održanih od 5. do 7. juna ove godine.

Naime, više hiljada građana okupilo se tada ispred zgrade institucija BiH zahtijevajući da poslanici usvoje zakon kojim bi trajno bilo riješeno pitanje izdavanja jedinstvenog matičnog broja.

Upravo se čita:  Dobre vijesti za poljoprivrednike: Isplaćene novčane podrške u FBiH

Nezadovoljni građani, 6. juna kada je trebala biti održana sjedica Predstavničkog doma PSBiH, nisu dozvolili nikome izlazak iz zgrade institucija BiH sve do četiri sata ujutro, što je bio razlog da poslanici iz RS-a prestanu dolaziti na posao u zgradu institucija BiH.

Na sjednici proširenog Kolegija Predstavničkog doma dogovoreno je i da ovlašteni predlagači dva prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju – poslanici klubova SDS i SNSD i poslanice SDP BiH Nermina Ćemalović, Nermina Zaimović Uzunović i Danijela Martinović, povuku prijedloge zakona koje su dostavili u proceduru 6. juna, a da se zadužuje Vijeće ministara BiH da u najkraćem roku u parlamentarnu proceduru uputi usaglašen Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Upravo se čita:  Oduzeta vozila u Sarajevu: Dvojica vozača ukupno imaju dug od 71.910 KM na ime neplaćenih kazni

Također je dogovoreno da se zahtjev poslanika Kluba SDP-a BiH i SBB-a BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom skine s dnevnog reda nastavka 49. sjednice Predstavničkog doma zakazane za 8. juli te da se razmatra na narednoj sjednici Predstavničkog doma planiranoj za 18. juli.

Predstavnički dom državnog parlamenta sutra bi trebao razmatrati zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku.

Upravo se čita:  Novi zemljotres u BiH: Poznati prvi detalji

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i zahtjev poslanice Nermine Zaimović-Uzunović za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja po hitnom postupku.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas