Četvrtak, 18 travnja, 2024

Nakon odluke Suda BiH: VSTV neće poništiti konkurs za nosioce pravosudnih funkcija

Preporučeno

VSTV BiH je odmah pristupio razmatranju i donošenju odluke o uticaju navedene Odluke Suda BiH na postupak imenovanje- naveli su iz VSTV-a

Povodom Odluke Suda Bosne i Hercegovine broj S1 3 U 047188 24 USOZ od 13.3.2024. godine kojom su ukinute odredbe člana 49. stav 5 (tačke b) i (tačke c) Poslovnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) objavljenog u „Službenom glasniku BiH“ broj 55/13 do 26/23 a koje su vezane za dalje provođenje konkursne procedure po dva raspisana konkursa za izbor nosilaca pravosudne funkcije, VSTV BiH je odmah pristupio razmatranju i donošenju odluke o uticaju navedene Odluke Suda BiH na postupak imenovanje, naveli su iz VSTV-a.

Upravo se čita:  Završena sanacija: Kada će most “Počitelj” biti pušten u promet?

– Pri razmatranju i donošenju odluke, članovi VSTV-a BiH su imali u vidu činjenicu da je VSTV BiH prije donošenja i objave Odluke Suda BiH doveo izbor određenog broja pozicija nosilaca pravosudnih funkcija i rukovodilaca pravosudnih institucija do faze za imenovanje, te da je u inicijalnom dnevnom redu sjednice VSTV-a BiH koja je zakazana za 20. i 21. mart 2024. godine bio uvršten i određeni broj imenovanja po navedenim konkursima.

Upravo se čita:  Sindikalna potrošačka korpa opasno se približila 3.000 KM

S tim u vezi održan je prošireni sastanak Stalne komisije za legislativu VSTV-a BiH na kojem je nakon rasprave, donijeta je odluka da se konkursna procedura nastavi s obzirom da su odlukom Suda BiH navedene odredbe Poslovnika VSTV-a BiH ukinite i da se kao takve ne primjenjuju od 13.3.2024. godine, odnosno da iste nisu poništene što bi imalo za posljedicu da se nisu mogle primjenjivati od dana njihovog donošenja. U dijelu u kojem konkursni proces nije proveden do 13.3.2024. godine, odnosno dana donošenja Odluke Suda BiH, VSTV BiH će stav zauzeti na sjednici – naveli su iz VSTV-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zmija ušla radnicima u ormarić u firmi: Uvukla se u garderobu, šokirali se kad su je vidjeli!

Brzo su pozvali Vladicu, koji je vješto uhvatio mladog stepskog smuka na ovom neobičnom mjestu. Srećom, ova vrsta zmije...

Još vijesti za vas