Srijeda, 28 veljače, 2024

Nakon povećanja minimalca stigla i nova poskupljenja?

Autor:BLportal

Preporučeno

Sa povećanjem minimalne cijene rada sasvim je normalan i novi talas poskupljenja, smatra predsjednik Udruženja poslodavaca Saša Trivić. Ne krije da najave o poskupljenjima samo pristižu, iako je tek prošla polovina mjeseca otkako je Vlada donijela odluku o najnižoj plati.

Banjalučanka G. L. kaže da je ostala šokirana cijenama nakon kupovine u marketu, jer u nabavku nije išla od Nove godine. Čini joj se da se u Banjaluci već ostvaruju najave da bi nakon povećanja najniže plate tu razliku opet mogli da plate građani, piše BL portal.

“Kad su prije sve poskupili, stvarno je previše. Pa nema te plate s kojom čovjek danas može na kraj izaći sa svim poskupljenjima. Šokirana sam”, razočarano konstatuje Gordana za BL portal dok izlazi iz jednog od marketa.

Na njene riječi se nadovezuje penzioner iz Austrije koji je došao da malo odmori u svojoj Banjaluci. Ne bi u javnost sa svojim imenom, jer je nekad, kako kaže, bio direktor javne ustanove u svom gradu.”Opet ne mogu da ćutim, pa vama su ovdje austrijske cijene. To nema logike kada uporedimo plate u Beču i ovdje”, kaže on.

Od voća i povrća samo je trenutno, kako ističu kupci, povoljan limun, a najviše i dalje neugodno iznanađuje cijena krompira. Za još desetak feninga poskupila je i flaširana voda. Zadovoljni su najčešće što se ulje, za razliku od ranijeg perioda, drži ispod tri marke. Zato je pola kilograma kafe u marketima sve teže pronaći ispod devet maraka, a jaja nema bez 40 feninga po komadu.

Upravo se čita:  Lidija poslije šest godina upoznala roditelje svoje donorke Lejle

Sa povećanjem minimalne cijene rada sasvim je normalan i novi talas poskupljenja, smatra predsjednik Udruženja poslodavaca Saša Trivić. Ne krije da najave o poskupljenjima samo pristižu, iako je tek prošla polovina mjeseca otkako je Vlada donijela odluku o najnižoj plati.

„Poskupljenja sa povećanjem minimalca su već počela, pa evo vrtići su najavili. Znam da će i pekare poskupiti, ali i trgovci će morati kroz marže. Najviše će poskupiti usluge. Jutros sam platio šišanje 15 maraka, a neki dan je koštalo deset KM. Plata ne pada s neba tako da sve što je na domaćem tržištu i poskupiće. Ko je mislio da će plata povećati se, a ne i cijene – taj ne zna onda ništa o ekonomiji”, poručuje Trivić.

Upravo se čita:  Danas "udara" drugo džemre: Znate li šta to znači?

Napominje da poskupljenja neće dobro doći ni zaposlenima u javnom sektoru, jer njima plate neće biti povećane.

„Minimalac je i podignut da bi se isplatile plate javnom sektoru, jer za njih vlast nije imala para. Na neki način da bi se zakrpilo u državnom sektoru „puklo je po privatnom”. U svakom slučaju radnici kod privatnika će s platom bolje proći”, zaključuje Trivić.Pošto je i vlasnik lanca pekara „Manja” ne krije da građani mogu očekivati uskoro skuplji hljeb i ostala peciva za tri do pet odsto.

Murisa Marić iz prijedorskog udruženja “Don” ističe da su i prije povećenja minimalca građani bili na udaru tihog poskupljenja.

„To su ona fening, dva, nešto svakodnevno. Svakako većina trgovaca radi za minimalac pa se i očekuje veći talas poskupljenja. Sad već imamo brojne najave za poskupljenja komunalnih preduzeća, a vjerujemo da će tim stopama i ostali”, smatra Marićeva uz konstataciju da će opet najgore proći penzioneri.

Upravo se čita:  Počinje sudski postupak Sebije Izetbegović protiv UNSA, iduće sedmice pripremno ročište

Predsjednik Pokreta potrošača Ostoja Kremenović naglašava za BL portal da u tom udruženju podržavaju svaki rast plata, ali i da znaju da to znači skok cijena. Međutim, ako bi se poštovao zakon skuplje ne bi uvijek značilo i pakao u novčaniku prosječnog građanina.

„Treba se raditi po zakonu o formiranju cijena, tačnije utvrditi koja roba je osnovna za život građana i ograničiti cijene. Nikako to svoditi samo na dogovor sa vlasnicima trgovinskih lanaca. Dio odgovornosti moraju preuzeti svi nivoi vlasti, pa smanjiti ili isključiti PDV na osnovne životne namirnice. Svakako dobro je što plate rastu, ali vidite i da samo potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 maraka pa bar malo da se pomogne građanima”, predlaže Kremenović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas