Utorak, 27 veljače, 2024

Nakon problema na spojevima dva stuba: Slovenci spašavaju most Počitelj, Kinezima zbog greške nova kazna

Preporučeno

Iz Autocesta FBiH su naglasili da radovi na otklanjanju nedostataka koji će se izvoditi u narednom periodu na osnovu dostavljenih tehničkih rješenja ne iziskuju duži period.

Grandiozni most Počitelj, ali i cijela dionica autoceste na Koridoru 5C Počitelj – Zvirovići bit će puštena u promet prije ljetne sezone, potvrđeno nam je iz Javnog preduzeća „Autoceste FBiH“.

Iako na jednom od spojeva mosta Počitelj, tačnije između stubova S3 i S4, visine od 92 i 91 metra, gdje su prije četiri mjeseca uočene pukotine, i dalje stoji krletka, a što je, podsjetimo, izazvalo brojne reakcije u javnosti, ipak, uskoro se očekuje otklanjanje spornih nedostataka.

Kako saznajemo, a što nam je potvrđeno, „Autoceste FBiH“ su odmah, zajedno s izvođačem i nadzorom radova, pristupile rješavanju problema, a u međuvremenu su angažirale i slovensku projektantsku kuću „Ponting“, koja je dostavila tehničko rješenje.

Upravo se čita:  Da li su ukinuti i ovi letovi iz Tuzle? Zamaero objavio poražavajuće informacije

– To rješenje je poslano na saglasnost kreditoru izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići, odnosno Evropskoj investicijskoj banci (EIB). Upravo rješenje te projektantske kuće je bilo jedino koje garantira da će most Počitelj, nakon završenih radova, biti u potpunosti tehnički ispravan. Nepravilnost koja je nastala na mostu je greška izvođača, tako da će i troškove otklanjanja nepravilnosti snositi izvođač radova – potcrtali su iz „Autocesta FBiH“.

Upravo se čita:  Ryanair podiže cijene karata!?

Također, naglasili su da radovi na otklanjanju nedostataka koji će se izvoditi u narednom periodu na osnovu dostavljenih tehničkih rješenja ne iziskuju duži period.

– Osim ovih radova otklanjanja nedostataka, za čiji se početak čeka saglasnost kreditora, trenutno se izvode i završni radovi za potrebe odvodnje, kolovozne konstrukcije, betonske i sigurnosne ograde, kao i za postavljanje dilatacionih naprava te ugradnje vertikalne i horizontalne signalizacije – kazali su nam iz ove kompanije.

Napomenuli su da će JP „Autoceste FBiH“, nakon tehničkog prijema, preuzeti projekt s isključivo ispravno i kvalitetno izvedenim radovima, u skladu sa svim pravilima struke.

Upravo se čita:  Ovako izgleda gradilište jedne od najvećih novih fabrika u BiH

Izvođač radova na mostu Počitelj je azerbejdžansko-kineski konzorcij “Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited” i “Powerchina Roadbridge Group”. Zbog kašnjenja sa završetkom mosta u JP “Autoceste FBiH” su, podsjetimo, pokrenuli proceduru naplate penala. Most Počitelj ima šest stubova i dva upornjaka. Visina mu je blizu 100 metara, a dužina mosta je skoro kilometar. Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas