Utorak, 16 srpnja, 2024

Nakon rekordno toplog aprila: Krajinović otkriva kada se vraćamo u zimsku opremu

Preporučeno

Prema riječima meteorologa Hidrometeorološkog zavoda FBiH Bakira Krajinovića zima se vraća i osjetit će je svi, ne samo rizične grupe stanovništva, nakon što temperature sa sadašnjih 25 do 31 stepeni padnu i ispod nule.

Stanovnici BiH još nekoliko dana mogu uživati u lijepom, sunčanom i natprosječno toplom vremenu, ali svi koji su kape, džempere i zimske gume izbacili iz upotrebe shvatit će da su pogriješili. Prema riječima meteorologa Hidrometeorološkog zavoda FBiH Bakira Krajinovića zima se vraća i osjetit će je svi, ne samo rizične grupe stanovništva, nakon što temperature sa sadašnjih 25 do 31 stepeni padnu i ispod nule.

– Temperaturni rekordi za april nadmašeni su na meteorološkim stanicama u Bihaću i Drvaru, gdje su 7. i 8. aprila izmjerene temperature od 31 stepen. To su novi aprilski rekordi. Promjena koja dolazi bit će dosta značajna, jer smo se razmazili ljetnim temperaturama u proljeće. Jutra od srijede do 20 aprila bit će dosta hladna, a na višim nadmorskim visinama očekujemo i ispod 0 stepeni. U gradskim sredinama temperature od 0 do 4 stepena bit će uobičajene, a maksimalne dnevne između 9 i 14 – kaže Krajinović.

Upravo se čita:  Haos u Sarajevu: Preko 1400 ljudi tražilo Hitnu pomoć u posljednja tri dana, glavni uzrok ipak nisu vrućine

Od utorka se na planinama može očekivati snijeg, a ne treba iznenaditi pokoja pahulja i u nižim predjelima, koja će se miješati sa kišom. Uz pojačan sjeverac osjećaj hladnoće bit će još izraženiji.

– U tim danima možemo zaboraviti majice kratkih rukama, sandale, papuče i sve što je ovih dana aktuelno, jer vraćamo se u zimsku opremu. Aprilski snijeg nije neuobičajen za BiH, skoro svake godine se desi da u aprilu padne snijeg, ali da imamo snijeg nakon najtoplije zime, najtoplijih februara i marta, nikad toplijih desetak dana aprila, to je neuobičajeno i predstavljaće veliku oscilaciju. Iako je najavljujemo sve ljude će iznenaditi ta velika promjena vremena, jer danas je 103. dan u godini, a skoro 90 dana je bilo natprosječno toplo – ističe Krajinović.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas