Petak, 1 prosinca, 2023

Nakon slučaja u Zenici oglasila se Asocijacija ginekologa: Nedopustivo objavljivanje identiteta

“U konkretnom slučaju, nije podnesena nikakva prijava od strane pacijentica protiv doktora specijaliste ginekologa nadležnim organima, pa postupak utvrđivanja odgovornosti nije ni pokrenut”, poručuju.

Preporučeno

U povodu objave priloga kojim se doktor specijalista ginekolog optužuje za neprimjerene preglede pacijentica, Asocijacija Ginekologa u BiH ističe da je ovakav vid izvještavanja u javnom prostoru atak na njihovu profesiju.

“Držimo da je nedopustivo da se bilo čiji identitet javno objavi i dovede u vezu sa ovako teškim optužbama, bez da je prethodno pokrenut i sproveden postupak utvrđivanja odgovornosti doktora za optužbe koje mu se stavljaju na teret”, stoji u saopćenju Asocijacije ginekologa u BiH.

Upravo se čita:  Zvanično: Odluka o poništenju doktorata Sebije Izetbegović ide u Službene novine!

Naglašavaju da Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH propisuje jasne procedure utvrđivanja postojanja seksualnog uznemiravanja posredstvom Agencije za ravnopravnost spolova kao i sankcije za počinitelja, koje dalje provode tužilaštva i drugi organi u okviru svojih nadležnosti.

“U konkretnom slučaju, nije podnesena nikakva prijava od strane pacijentica protiv doktora specijaliste ginekologa nadležnim organima, pa postupak utvrđivanja odgovornosti nije ni pokrenut”, poručuju.

Upravo se čita:  Miriše vam na snijeg? Meteorolog Nedim Sladić je otkrio hoće li pasti?

Asocijacija ginekologa u BiH, kako su naveli, osuđuje svaki vid odstupanja od propisanih procedura i standarda ginekoloških pregleda, međutim…

“Nedopustivo je da bilo čiji identitet bude javno objavljen i doveden u vezu sa najtežim optužbama prije nego se na zakonom propisan način utvrdi osnovanost takvih optužbi, kao i odgovornost lica čiji se identitet do tog trenutka štiti”, stoji u saopćenju.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo