Srijeda, 24 travnja, 2024

Nakon što je saharska prašina jučer okovala BiH: Kakvo će vrijeme biti za Bajram

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Jučer je indeks kvaliteta zraka u Sarajevu bio 161 i na stranici Eko akcija okarakterisan je kao - nezdrav. Vrijednost PM10 čestica je 88.

Isti zrak su udisali i stanovnici drugih bh. gradova poput Banje Luke, Zenice, Tuzle, Jajca, Bihaća, Kaknja…

Nezdravom zraku doprinijela je i saharska prašina koja je, kako nam je kazao, Bakir Krajinović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, zahvatila veći dio Evrope, kao i Bosnu i Hercegovinu.

– Razlog pojave saharske prašine je prostrano polje visokog zračnog pritiska koji se smjestio nad sjevernom Afrikom i u takvim okolnostima ogromnu količinu prašine podigao u atmosferu, a zračnom masom, koja pristiže sa juga, dobacio je i do naše zemlje. Ovo je drugi put u posljednjih 15-ak dana da imamo dosta velike koncentracije prašine u zraku što se može dokazati i na našim mjernim stanicama o kvaliteti zraka, gdje je vrijednost PM10 čestica u zraku dosta visoka. Danas dolaskom hladne fronte sa sjeverozapada prašina će, uz padavine koje očekujemo tokom večeri, nestati i atmosfera će već od sutra biti ponovo čista – navodi Krajinović.

Upravo se čita:  U FBiH prosječna bruto plata 2.045 KM

Kada je riječ o temperaturama, mjesec iza nas će, prema riječima Krajinovića, ostati upamćen po ekstremno visokim vrijednostima srednjih temperatura zraka.

– Prije svega, zima koja je iza nas, bila je najtoplija od kada postoje mjerenja u BiH, a kako je ona završila, tako je proljeće nastavilo. Za nas klimatologe proljeće počinje 1. marta i od tada do danas vrijednosti temperatura zraka bile su iznad prosjeka na cijeloj teritoriji BiH. U takvim okolnostima puno je više onih dana sa vrijednostima temperatura čak i do 10 stepeni iznad kada su u pitanju prosjeci – dodaje Krajinović.

Upravo se čita:  Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH: Najstarija Derviša (87), a najmlađi petogodišnji Ensar

No sa padavinama tokom večeri očekuje se i značajniji pad maksimalnih temperatura zraka u narednih nekoliko dana.

– Već sutra, u srijedu i četvrtak vrijednosti temperatura neće prelaziti 20 stepeci Celzijusa, što je značajno niže u odnosu na protekli period. Sutra širom zemlje vrijednosti maksimalnih temperatura bit će između 13 i 19 stepeni. Ni u Hercegovini temperature neće preći 20 stepeni Celzijusa. Dakle, narednih dana jutarnje vrijednosti temperatura kretat će se između tri i osam u Bosni, a nekoliko stepeni više u Hercegovini. Kako prognozni period koji traje do sredine aprila bude odmicao, tako će i vrijednosti temperatura rasti. To znači da ćemo sedmog i osmog aprila ponovo imati 25 stepeni u Bosni, a u Hercegovini nekoliko stepeni više. Napomenut ću da to i dalje nisu rekordne temperature zraka za april. Rekordi se kreću između 30 i 33 stepena Celzijusa. Najtopliji grad tokom ovog mjeseca je Zenica sa rekordom 33,1 stepeni Celzijusa, što je izmjereno 28. aprila 2012. godine – ističe Krajinović.

Upravo se čita:  Vratio se iz Njemačke i pokrenuo biznis: Na ranču napravio wellness centar

Od srijede slijedi duži stabilniji period, a to znači da u narednih deset dana neće biti promjene vremena.

– Od srijede bez padavina i sa obiljem sunca. Slijede nam i bajramski praznici, precizna analiza najbolja je iz kratkoročnih vremenskih prognoza, dakle, tri, četiri dana prije određenog datuma, u ovom slučaju Bajrama. Ali, prema sadašnjim pokazateljima, u narednih sedam do 10 dana imat ćemo stabilno vrijeme – kazao je Krajinović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas