Srijeda, 22 svibnja, 2024

Naloženo povlačenje napitka “Prime” u Sarajevu

Preporučeno

Sporna kofeinska verzija, kažu iz inspekcije koja je povučena sa slovenačkog tržišta nije pronađena kod kontrolisanih poslovnih subjekata.

Kantonalna uprava za inspekcije poslove (KUIP) KS obavila je kontrolu eneretskog napitka Prime u tri privredna subjekta koji su uvoznici tog napitka te maloprodajnim jedinicima koje posluju u njihovom sastavu. Kao su iz KUP-a kazali, subjektima je naređeno da povuku ovo energetsko piće Prime zbog propusta u deklaraciji.

“S obzirom da je inspektor za hranu konstatovao da hidratacijsko piće “Prime”, koje je pronađeno u prometu, nije deklarisano u skladu sa Pravilnikom o pružanju informacija potrošačima o hrani (“Službeni glasnik BiH” broj: 68/13), zapisnički je naložio da se ista povuku iz prometa, dok se propisno ne deklarišu. Jedan od sarajevskih uvoznika je samoinicijativno poslao uzorak na analizu zdravstvene ispravnosti proizvoda za koju će rezultati biti poznati naknadno”, naveli su.

Upravo se čita:  Novi detalji pljačke dva miliona KM u Banjoj Luci: Uhapšen Gruzijac, pljačkaši pobjegli u Doboj

Sporna kofeinska verzija, kažu iz inspekcije koja je povučena sa slovenačkog tržišta nije pronađena kod kontrolisanih poslovnih subjekata.

“U postupku provedenih inspekcijskih nadzora zapisnički je konstatovano da je u prometu zatečeno hidratacijsko piće bez kofeina i L-teanina “Prime Hidration“, dok kontrolisani uvoznici nisu uvozili i prometovali energetski napitak „Prime Energy“, koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a zbog nedozvoljenih supstanci u svom sastavu (visok nivo kofeina i sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima”, objasnili su.

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas