Srijeda, 17 srpnja, 2024

Nana Derviša je najstarija Bosanka na hadžu: Hadž moraš doživjeti, te se ljepote ne mogu opričati

Autor:Mina

Preporučeno

Ona ističe da ljepote hadža, Kabe i Mekke, se ne mogu ispričati, te da se u to samo može uvjeriti kada se dođe na hadž.

Derviša Huseinagić iz Gradačca koja ima 87 godina, najstarija je osoba koje će ove godine obaviti hadž iz Bosne i Hercegovine.

Zajedno sa 2224 državljana iz naše zemlje, koji ovih dana borave u Mekki u organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, petu islamsku dužnost obavlja bez zdravstvenih poteškoća s obzirom na godine koje ima.

U razgovoru za Agenciju MINA kazala je da je još od kada je bila mala imala želju da obavi hadž, te da joj je Allah dž.š. uslišao dove da ode u Mekku i čini tavaf oko Kabe.

Ona s ponosom priča i da su je na hadž poslala djeca, dva sina, kćerka i unučad.

„Hvala Allahu, dž.š., kad me pozvao da dođem, da s Božijom pomoći uspijem obaviti hadž i obrede po propisu, i da se svojoj kući vratim i svojoj djeci zdrava i živa i da ih vidim opet očima svojim. Do sada mi nije ništa bilo teško, dobro mi je bilo, bez problema obavljam obrede, a pomaže mi i vodiča Emir-ef. Brašnjića. Imam tu i efendiju Kujrakovića, njegovu suprugu i sina i još tri nene iz Gradačca. Svi u Gradačcu živimo u blizini. S te tri nane sam i u sobi i sve mi pomažu, služe, baš mi je fino“, kazuje Huseinagić.

Upravo se čita:  Suprug Nejre Lilić uzeo njeno prezime: "Spojili smo imena da odamo počast prezimenu mog oca koje bi inače prestalo da postoji"

Ona ističe da ljepote hadža, Kabe i Mekke, se ne mogu ispričati, te da se u to samo može uvjeriti kada se dođe na hadž.

„Ovo mi je prvi put da dođem, da vidim ovu ljepotu koja se ne može riječima kazati. Hvala mojoj djeci, sinovima, kćerki, unucima koji su dali pare da ja ovdje budem. Imam četiri unuke, dva unuka i dva sina i kćerku. Oni su svi rekli ‘majka, hoćemo da te pošaljemo na hadž, ništa se ne brini’. Pisali su oni mene prošle godine da idem, nisam mogla radi korone. Kad sam išla prije na dovu kaže ona meni kad me zagrlila „nemoj prijo da se ispisuješ, doće red’. I, tako je i došao. Jedan dan dođe dopis od našeg mutevelije, kaže, ima tvoje ime na spisku, hoćeš li se ispisati ili ćeš ići. Ispričala sam djeci, kažu, mama ako možeš sa zdravljem, odmah hajde“, priča Huseinagić.

Upravo se čita:  U Hitnu pomoć KS se javilo čak 1.400 osoba: Ovo su preporuke ljekara

U porodici ima dosta članova koji su prije nje obavili petu islamsku dužnost, pa tako navodi da je na hadžu bio njen otac, dva brata, snaha, dajdža, dajdžinica, dvojica amidža i dva amidžića.

„Voljela bih da svako ko može dođe ovdje, da obavi hadž, vidi ovu ljepotu, ja im ne mogu opričati to. Ja sam uvijek imala tu želju da dođem na hadž, kad god sam nešto fino uradila, govorili su mi ‘da Bog da bila hadžija’. I eto, Allah me nagradio. A moja želja je da Allah nas sve nagradi, na čitavoj ovoj planeti, da se smiri ovo stanje, da živimo svi u redu, hajirli s Božijom pomoći, da nikome ne fali ništa“, kaže nana Derviša.

Upravo se čita:  Majstora nema ni za lijeka: Gazde kažu da su velike plate

Veli da je zdravlje, s obzirom na godine koje ima, dobro služi.

„Dobro sam ja kako su godine, sve sebi sama radim. Nikad doktoru ne idem“, dodaje Huseinagić, navodeći i da redovno namaz obavlja i uči hatme.

Iz Mekke je uputila dovu za svoje bližnje, da i oni uz Božiju pomoć obave hadž i svojim očima vide sve ljepote ovog obreda.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stranke Snaga naroda, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Time je...

Još vijesti za vas