Subota, 10 lipnja, 2023

Nastavak priče o zlatnoj groznici kod Kozarske Dubice – Čeka se proljeće da počne potraga za novim grumenjem

Nemojte propustiti

Selo Strigova, nadomak Kozarske Dubice, moglo bi postati poznato širom svijeta i to po, ni manje ni više, nego nalazištu zlata

Branko_Tadic

Naime, četrdesetosmogodišnji Branko Tadić iz ovog sela pronašao je u potoku Strigova, pored svoje kuće, kamen koji je neobično svjetlucao i za koji je prije nekoliko dana utvrđeno da na sebi ima zlata.

VEZANO: U selu kod Kozarske Dubice pronađeno zlato: Otkriće potvrdili i zlatari

Sve se odigralo, priča Branko, u ljeto prošle godine kada je sa rođakom Draganom i društvom roštiljao kod svoje kuće.

“U to vrijeme Rusi su započeli istraživanje nafte na području Kozarske Dubice, pa smo mi rekli kad oni mogu tražiti naftu, možemo i mi zlato”, uz osmijeh priča Branko.
Međutim, kazao je da su godinama unazad kada ovaj potok presuši primjećivali neobično svjetlucanje kamenja, ali da tome niko nije pridavao veliki značaj.

Upravo se čita:  Računa se svaki bod: Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite samo pet godina

“I tog dana mi odlučimo da pogledamo da li u potoku ima ribe i da se rashladimo. Tada smo i primijetili jedan neobičan kamen i uzeli ga, ne znajući da se u stvari radi o ‘zlatnom kamenu'”, ispričao nam je Branko.

Prema njegovim riječima, tek prije nekoliko dana taj kamen odnijeli su u zlataru u Kozarsku Dubicu u kojoj su im i potvrdili da na njemu ima zlata.

Sa druge strane, on kaže da ne zna za priče starijih da je u tom potoku ranije pronalaženo nešto slično ovome.

Upravo se čita:  Brat Adnan: Nazvao sam majku i rekao: 'Azru je udario auto', ona je upitala: 'Samo mi reci da je živa', rekao sam: 'Ne mogu nažalost'

Isto nam je kazala jedna od starijih mještanki Strigove, koja prvi put “za svoga vijeka” čuje za nešto slično.

Branko je ispričao da se ova neobična pojava najbolje može uočiti u ljetnom periodu, kada potok presuši i kada se golim okom može vidjeti kako kamenje svjetluca.
“Sada je vodostaj visok zbog padavina, pa nije moguće vidjeti tu pojavu. Iskreno, mislim da bi toga moralo biti još, tako da čekamo proljeće i ljeto da započnemo s akcijom pretraživanja”, kaže Branko.

Kaže da će opet organizovati roštiljanje i pozvati sve koji su bili i tog dana kada je pronađen zlatni kamen.

Upravo se čita:  Pregled ili smrt, nešto će prije doći: Pokušaj liječenja u Sarajevu

“I vi novinari ste dobrodošli da istražujemo zajedno”, pozvao je Branko.

Ipak nismo uspjeli da vidimo kamen koji je pronađen u ovom potoku, jer je on prema riječima pronalazača, “na sigurnom”.

Ova vijest je obišla čitav region, ali je iznenadila većinu mještana ovog malog potkozarskog sela, koji su za ovaj slučaj većinom čuli preko medija.

Inače, ovo malo selo u opštini Kozarska Dubica je, takoreći, zamrlo, malobrojni se bave poljoprivredom, poznato je i po tome što ima tridesetak neženja. U šali se danas priča da bi pronalazak zlata u ovom selu mogao privući djevojke, što bi oživjelo Strigovu.

(Nezavisne)

Pročitajte još

Izdvajamo

Dr. Kemal Dizdarević kod Senada Hadžifejzovića: Alisa Mutap nije imala potres mozga, a posljedično ni amneziju

Dr. Dizdarević je bio jedan od članova tima vještaka iz KCUS-a koji su obavili vještačenje Alise Mutap, djevojke ubijenog...

Možda vas zanima i ovo