Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Nastavak suđenja Miloradu Dodiku: Tužilaštvo BiH najavilo izvođenje 60 materijalnih dokaza

Autor:Raport.ba

Preporučeno

U postupku protiv Dodika i Lukića do sada su od svjedoka Tužilaštva BiH saslušani Dragan Kremenović , inspektor iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) , te Vladimir Janković i Milka Devušić, bivši v. d. direktora Službenog glasnika RS-a.

Nastavak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku entiteta RS i Milošu Lukiću, v. d. Direktora Službenog glasnika RS, pred Sudom BiH najavljen je za ponedjeljak, 29. aprila.

Tužilaštvo BiH je već najavilo izvođenje 60 materijalnih dokaza, s čime će početi u ponedjeljak, a sudeći prema ranije poduzetim aktivnostima, izvođenje tih dokaza bi moglo biti i okončano na tom ročištu.

Naime, odbrane Dodika i Lukića koje su najavile da će na svaki od dokaza imati prigovor na njihovu zakonitost, relevantnost i autentičnost, upućene su na prošlom ročištu održanom 17. aprila, da prigovore o zakonitosti i relevantnosti dostave pisanim putem, jer su im dokazi ranije dostavljeni, pa imaju vremena da se o njima očituju do ponedjeljka.

Tako će se na predstojećem ročištu Dodikov i Lukićev advokat očitovati samo o autentičnosti 60 dokaza koje će Tužilaštvo BiH pojedinačno pokazati na grafoskopu u sudnici.

Upravo se čita:  Meso luksuz za svakog drugog stanovnika

To je neophodno zbog toga što je Tužilaštvo BiH odbranama dostavljalo neke od dokaza u kopijama ili neovjerene, a u ponedjeljak će autentičnost te dokumentacije dokazivati izvođenjem originalnih primjeraka.

U postupku protiv Dodika i Lukića do sada su od svjedoka Tužilaštva BiH saslušani Dragan Kremenović , inspektor iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) , te Vladimir Janković i Milka Devušić, bivši v. d. direktora Službenog glasnika RS-a.

Niko od ovih svjedoka nije rekao ništa što bi moglo naštetiti Dodiku i Lukiću. Kremenović koji je po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, tokom istrage u ovom predmetu saslušavao Dodika i Lukića, te izuzeo dokumentaciju iz prostorija Ureda predsjednika RS i Službenog glasnika kazao je da je odnos optuženih tokom istrage bio korektan.

Posebno su oprezni pri svjedočenju bili Janković i Devušić koji ni jednoj trenutka nisu željeli reći da su pozicije direktora u Službenom glasniku napustili jer nisu željeli objaviti neustavne zakone u glasilu na čijem su čelu bili , kao i da su bili pod pritiskom zbog takvih odluka o čemu su ranije pisali mediji.

Upravo se čita:  Sa tržišta BiH zbog opasnosti povučen skateboard

Janković je faktički poziciju direktora Službenog glasnika RS obavljao samo dva dana i to u maju prošle godine, a Devušić koja je imenovana nakon njega, a i dalje je zaposlena u Službenom glasniku RS-a u direktorskoj fotelji se zadržala nepun mjesec, a nakon nje je imenovan Lukić koji je i objavio Dodikov sporni Ukaz .

Advokat zločinca Karadžića može biti sudnici, ali ne može učestvovati u odbrani

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. jula 2023. godine u Banjaluci , svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula te godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

Upravo se čita:  Srce mladog Mostarca Adnana Šemića nije izdržalo: Željko plakao kao malo dijete kada su mu javili, dio jetre donirat će njegovom bratu Anelu

Od prošlog ročišta u Dodikov pravnom timu je uz advokata Gorana Bubića, te pravnog savjetnika Ante Nobila iz Hrvatske, još jedan pravni savjetnik i to Goran Petronijević iz Srbije, advokat ratnog zločinca Radovana Karadžića.

No, s obzirom na to da BiH nema potpisane neophodne sporazume sa Hrvatskom i Srbijom iz oblasti djelovanja advokata iz jedne u drugoj, odnosno trećoj zemlji i Nobilo i Petronijević u sudnici nemaju pravo aktivnog učešća u Dodikovoj odbrani.

Oni mogu prisustvovati ročištu, ali ne mogu se obraćati Sudu BiH, piše Raport.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas