Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Naučnici: Glečer sudnjeg dana drži se o koncu

Preporučeno

Studija sugeriše da bi glečer u budućnosti mogao da doživi velike promjene u malim vremenskim razmacima.

​Glečer Tvejts (Thwaites) na Antarktiku se jedva drži, takoreći za “vrh nokta”, kažu stručnjaci, nakon što su otkrili da se u proteklih 200 godina povukao dvostruko brže nego što se mislilo.

Glečer Zapadnog Antarktika – koji je veličine Floride – bio je važan faktor za naučnike koji pokušavaju da naprave predviđanja o globalnom porastu nivoa mora.

Potencijalni uticaj njegovog povlačenja je ogroman jer bi potpuni gubitak Tvejts-a i njegovih okolnih ledenih basena mogao podići globalni nivo mora do 3 metra.

Zbog toga je nazvan “Glečer sudnjeg dana”, piše Daily Mail.

Po prvi put, naučnici su mapirali u visokoj rezoluciji kritičnu oblast morskog dna ispred Tvejtsa koja im daje prozor u to koliko se brzo glečer povlačio i kretao u prošlosti.

Zadivljujući snimci pokazuju geološke karakteristike koje su nove za nauku, a takođe pružaju i neku vrstu kristalne kugle za sagledavanje Tvejtsove budućnosti, kažu stručnjaci sa Fakulteta za pomorske nauke Univerziteta Južne Floride.

Studija sugeriše da bi glečer u budućnosti mogao da doživi velike promjene u malim vremenskim razmacima.

Alarmantno, analiza novih slika pokazuje da je stopa Tvejtsovog povlačenja koju su naučnici nedavno dokumentovali mala u poređenju sa najbržim stopama promjena u njegovoj prošlosti.

Tim je dokumentovao više od 160 paralelnih grebena koji su nastali, kao otisak stopala, dok se prednja ivica glečera povlačila i pomijerala gore-dolje sa dnevnim plimama.

“Kao da gledate u mjerač oseke na morskom dnu”, rekao je geofizičar Alaster Grejam.

“Zaista me oduševljava koliko su podaci lijepi”, dodao je.

Da bi razumjeli Tvejtsovo prošlo povlačenje, istraživači su analizirali formacije nalik na rebra potopljene nešto manje od pola milje (700 m) ispod polarnog okeana i uzeli u obzir ciklus plime i oseke za region, kako su predviđali kompjuterski modeli, kako bi pokazali da jedno rebro mora biti formirano svakog dana.

U nekom trenutku u posljednjih 200 godina, u trajanju od manje od šest mjeseci, prednji dio glečera je izgubio kontakt sa grebenom morskog dna i povukao se brzinom većom od 1,3 milje godišnje (2,1 km) – dvostruko više od dokumentovane stope koristeći satelite između 2011. i 2019. godine.

“Naši rezultati sugerišu da su se pulsevi veoma brzog povlačenja dešavali na glečeru Tvejts u posljednja dva vijeka, a vjerovatno i tek sredinom 20. Vijeka”, rekao je Grejem.

Morski geofizičar i koautor studije Robert Larter dodao je: “Tvejts se danas zaista drži za vrh nokta i trebalo bi da očekujemo velike promene u malim vremenskim okvirima u budućnosti – čak i od jedne godine do sljedeće – kada se glečer povuče iza plitkog grebena u svom koritu”.

Da bi prikupio slike i prateće geofizičke podatke, tim, koji je uključivao naučnike iz SAD, Velike Britanije i Švedske, lansirao je najsavremenije narandžasto robotsko vozilo napunjeno senzorima za snimanje tokom ekspedicije 2019.

On je mapirao područje morskog dna ispred glečera veličine Hjustona – i to u ekstremnim uslovima tokom neobičnog leta značajnog po nedostatku morskog leda.

Ovo je omogućilo naučnicima da pristupe frontu glečera po prvi put u istoriji, prenosi Telegraf.

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN-a

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena je rezolucija o genocidu u Srebrenici. 84 države su glasale za, 19 protiv a 68...

Još vijesti za vas