Nedjelja, 1 listopada, 2023

Ne možete ga držati u rezervoaru mjesecima: Jeste li znali da gorivo ima rok trajanja?

Preporučeno

Dizel u rezervoaru goriva treba potrošiti za otprilike tri mjeseca, a najkasnije za šest mjeseci.

Rok trajanja ima i gorivo uprkos tome ako automobil ostavite na parkingu ili u garažama.

Benzin i dizel ne mogu predugo stajati u rezervoarima, odnosno mogu, ali u tom slučaju će izgubiti osobine i kad nakon mjeseci stajanja uključite automobil – moglo bi biti problema.

Postoje bakterije

Benzin u rezervoaru trebali biste potrošiti nakon najviše dva do tri mjeseca. Ako to ne učinite, ono što će se desiti jeste da će postati tekućina koja bi mogla našteti vašem motoru. Dizel u rezervoaru goriva može izdržati jednako kratko.

U biodizelu s kojim se miješa dizelsko gorivo ima bakterija, koje će sa stajanjem početi djelovati i zbog toga će stvarati muljevite naslage. Moguća je korozija rezervoara goriva ili začepljenje sustava dovoda goriva.

Dizel u rezervoaru goriva treba potrošiti za otprilike tri mjeseca, a najkasnije za šest mjeseci.

Dotrajalo gorivo

Kako prepoznati dotrajalo gorivo, odnosno šta će se dogoditi kada uđe u motor vašeg vozila? Uključit će se lampica motora, koja, naravno, može svijetliti i zbog bezbroj drugih razloga. Odvezite svoje vozilo u servis pa će vam tamo pronaći uzrok problema.

Motor može imati probleme s pokretanjem, paljenjem, grubim radom u praznom hodu, odnosno gubitkom snage pri ubrzavanjima.

Pokvareno gorivo potrebno je izvući iz rezervoara.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred “Binga”: Njena djeca sve to morala gledati

Još jedan nemili događaj dogodio se u Živinicama ispred TC Bingo u naselju Suha. Kako saznaje portal Crna-Hronika mlada...

Možda vas zanima i ovo