Utorak, 25 lipnja, 2024

Ne zna se kad će spisak niti isplata sredstava: Ko ostaje bez pomoći EU

Preporučeno

Među prijavljenima najviše je penzionera, koje je zbunio kriterij iz javnog poziva kojim je precizirano da ovo pravo imaju domaćinstva u kojima su najviše dva korisnika prava na penziju koja nije viša od zagarantirane penzije iz decembra 2022.

Za pomoć EU u prevazilaženju posljedica energetske krize prijavilo se 216.955 porodica s ukupno 429.721 članom. U toku je unošenje preostalih nekoliko hiljada aplikacija, a nakon toga će prikupljeni podaci biti dostavljeni Poreznoj upravi FBiH koja će ih provjeriti.

Preliminarni spisak korisnika pomoći bit će vraćen Ministarstvu rada i socijalne politike koje će ga objaviti, a isplata pomoći trebala bi biti započeta nakon žalbenog roka i nakon što Vlada FBiH usvoji konačnu listu. Novčani transferi iz Ministarstva trebali bi potom krenuti prema općinama, a iz njih i na račune krajnjih korisnika.

Ovako izgleda dugotrajna i komplicirana procedura raspodjele pomoći EU energetski siromašnim domaćinstvima. Dok su najugroženije kategorije u RS još u septembru počele dobivati ovu vrstu pomoći, kada će ona stići do korisnika u FBiH, niko sa sigurnošću ne može reći.

Upravo se čita:  Novi Kodeks ponašanja poslanika u PD PFBiH: Stroga pravila za odijevanje i ponašanje, prijave mogu podnositi i građani

Građani s nestrpljenjem očekuju formiranje lista, no čini se da su mnogi uzalud čekali u redovima za prijavu.

Ono što je već izvjesno jeste da je broj prijava dvostruko veći od prvobitno očekivanih oko 109.000. To će u konačnici, s obzirom na to da se raspoloživi iznosi po LOT-ovima dijele na broj korisnika, rezultirati skromnijim iznosima pomoći.

Riječ je o porodicama u kojima živi penzioner s minimalnom penzijom, porodicama s primaocima stalne novčane pomoći, domaćinstvima u kojima žive djeca koja dobivaju federalni dječiji dodatak i domaćinstvima u kojima je dijete koje nema jednog roditelja.

Upravo se čita:  Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Među prijavljenima najviše je penzionera, koje je zbunio kriterij iz javnog poziva kojim je precizirano da ovo pravo imaju domaćinstva u kojima su najviše dva korisnika prava na penziju koja nije viša od zagarantirane penzije iz decembra 2022.

-Kažu da će penzioneri s najnižim penzijama imati pravo na pomoć, ali nije nam jasno kako ako je zagarantirana penzija tada iznosila 531, a sada najniža iznosi 538 KM. Sramno je što bez pomoći ostaju penzioneri s penzijama iz FBiH, a koji žive u RS. Njih se molilo da se vrate, ljudi prevareni da se vrate i sada nemaju pravo. Njihove porodice nemaju pravo ni na posmrtninu koju daje Federalni zavod PIO, a ne ovo – kaže član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH Suljo Bekan.

Upravo se čita:  Sjećate li se strahovite eksplozije u Binježevu u kojoj je poginula jedna osoba? Uhapšene su dvije osobe

Ranije je najavljeno do 300 KM za penzionere i do 600 KM za ostale tri kategorije, jer iz ukupno 64,5 miliona KM sredstava EU pomoć trebaju dobiti četiri kategorije domaćinstva.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas