Utorak, 28 studenoga, 2023

Ne zna se kad će spisak niti isplata sredstava: Ko ostaje bez pomoći EU

Među prijavljenima najviše je penzionera, koje je zbunio kriterij iz javnog poziva kojim je precizirano da ovo pravo imaju domaćinstva u kojima su najviše dva korisnika prava na penziju koja nije viša od zagarantirane penzije iz decembra 2022.

Preporučeno

Za pomoć EU u prevazilaženju posljedica energetske krize prijavilo se 216.955 porodica s ukupno 429.721 članom. U toku je unošenje preostalih nekoliko hiljada aplikacija, a nakon toga će prikupljeni podaci biti dostavljeni Poreznoj upravi FBiH koja će ih provjeriti.

Preliminarni spisak korisnika pomoći bit će vraćen Ministarstvu rada i socijalne politike koje će ga objaviti, a isplata pomoći trebala bi biti započeta nakon žalbenog roka i nakon što Vlada FBiH usvoji konačnu listu. Novčani transferi iz Ministarstva trebali bi potom krenuti prema općinama, a iz njih i na račune krajnjih korisnika.

Ovako izgleda dugotrajna i komplicirana procedura raspodjele pomoći EU energetski siromašnim domaćinstvima. Dok su najugroženije kategorije u RS još u septembru počele dobivati ovu vrstu pomoći, kada će ona stići do korisnika u FBiH, niko sa sigurnošću ne može reći.

Upravo se čita:  Svetlana Cenić objavila spisak čak 65 firmi koje, kako ona tvrdi, kontroliše Milorad Dodik

Građani s nestrpljenjem očekuju formiranje lista, no čini se da su mnogi uzalud čekali u redovima za prijavu.

Ono što je već izvjesno jeste da je broj prijava dvostruko veći od prvobitno očekivanih oko 109.000. To će u konačnici, s obzirom na to da se raspoloživi iznosi po LOT-ovima dijele na broj korisnika, rezultirati skromnijim iznosima pomoći.

Riječ je o porodicama u kojima živi penzioner s minimalnom penzijom, porodicama s primaocima stalne novčane pomoći, domaćinstvima u kojima žive djeca koja dobivaju federalni dječiji dodatak i domaćinstvima u kojima je dijete koje nema jednog roditelja.

Upravo se čita:  Tužilaštvo BiH se oglasilo o saslušanju ministra Heleza

Među prijavljenima najviše je penzionera, koje je zbunio kriterij iz javnog poziva kojim je precizirano da ovo pravo imaju domaćinstva u kojima su najviše dva korisnika prava na penziju koja nije viša od zagarantirane penzije iz decembra 2022.

-Kažu da će penzioneri s najnižim penzijama imati pravo na pomoć, ali nije nam jasno kako ako je zagarantirana penzija tada iznosila 531, a sada najniža iznosi 538 KM. Sramno je što bez pomoći ostaju penzioneri s penzijama iz FBiH, a koji žive u RS. Njih se molilo da se vrate, ljudi prevareni da se vrate i sada nemaju pravo. Njihove porodice nemaju pravo ni na posmrtninu koju daje Federalni zavod PIO, a ne ovo – kaže član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH Suljo Bekan.

Upravo se čita:  Snijeg i vjetar: U BiH na snazi žuti meteoalarm

Ranije je najavljeno do 300 KM za penzionere i do 600 KM za ostale tri kategorije, jer iz ukupno 64,5 miliona KM sredstava EU pomoć trebaju dobiti četiri kategorije domaćinstva.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Penzioner iz BiH mora u zatvor, uhvatili ga sa 800 grama heroina. Sastao se s dilerima

Državljanin BiH (67), nastanjen u Offenbachu proglašen je krivim nakon što je optužen da je prenosio drogu za narko...

Možda vas zanima i ovo