Srijeda, 17 srpnja, 2024

Nedim Sladić najavljuje: Neće nas samo toplo vrijeme “pogoditi” za Dan nezavisnosti

Preporučeno

Meteorolog Nedim Sladić najavljuje da će iste vremenske prilike vladati do kraja mjeseca.

Neuobičajeno visoke temperature i pravo proljetno vrijeme karakteristika su ovogodišnjeg februara. Meteorolog Nedim Sladić najavljuje da će iste vremenske prilike vladati do kraja mjeseca. Istovremeno najavljuje i jednu ne baš tako čestu pojavu koja će zadesiti našu zemlju u toku naredne sedmice:

– Sljedećeg petka i na Dan nezavisnosti ćemo se, sve izglednije, fokusirati na kulminaciju onoga što se već podvelo pod jednu od najtoplijih klimatoloških zima na Balkanu.

Upravo se čita:  Sud potvrdio: Dragana je bošnjački član UO RTRS-a

Modeli su uporni sa signalom koji nagovještava dodatni porast temperature zraka oko 29. februara, povezan sa depozicijom saharskog pijeska prema većem dijelu Europe na prednjoj strani sistema niskog zračnog pritiska u Tirenskom moru u snažnom južnom visinskom strujanju.

Optička dubina bit će veća nego što je uobičajeno, što ukazuje na izuzetno visoku koncentraciju pijeska u zraku, pa bi Rayleighovo raspršenje lako moglo rezultirati žućkasto-narandžastim nebeskim tonovima, prognozira Sladić.

Upravo se čita:  Policajac MUP-a KS spasio dvogodišnjaka s prozora na 6. spratu u Sarajevu: Bio sam sa sestrom (4) u stanu

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je došlo do lančane havarije na Balkanu 21. juna: Sve je počelo prekidima na dva dalekovoda

Evropska mreža operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) objavila je da se lančana havarija 21. juna dogodila po iskakanju...

Još vijesti za vas