Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Nedim Sladić otkrio da li smo završili sa ovom zimom

Preporučeno

Snijeg je okovao našu zemlju. Obilne snježne padavine koje su dovele do formiranja snježnog pokrivača ostavile su za sobom probleme za vozače i pješake. Snijeg je zbog svoje težine doveo do pucanja grana i obaranja stabala kao i kvarova na elektro-mreži.

Meteorologija je puno više od čitanja karata kaže nam Nedim Sladić koji je ovu zimu očekivao još sredinom februara, bilo je samo pitanje vremena.

– Rekao bih da mi sa zimom još nismo završili. Očekujem zastoj u Madden-Julian oscilaciji odnosno oscilaciji koja se više veže za tropska područja ali u interakciji sa stratosfernim uticajima prije svega mislim polarnim vrtlogom, jednim jezgrom vrlo hladnog zraka koji kruži na oko 30 km iznad nivoa gdje se mi nalazimo može dovesti do toga da sada zahvaljujući tom slabljenju vrtloga i spuštanju tog hladnijeg zraka prema jugu, zahvaljući slabljenju te vrpce snažnih zonalnih vjetrova koji su se pomjerali od zapada ka istoku sad se obrnuto pomjeraju. Oni uslovljavaju da se ta tzv. mlazna struja produbljuje južnije. Svi sistemi vremenski se pomjeraju južnije, a sa njene zadnje strane se povlači taj hladan zrak. Upravo u takvim okolnostima kada se pogleda taj faktor koji je sada u fazi 7 i 8, Madden-Julian ​oscilaciji 7 i 8 plus slabljenje tog stratosfernog vrtloga koji se desio krajem mjeseca februara. Sada bi smo kroz dvije ili tri sedmice trebali bi osjetiti njegov utjecaj. Uzmemo li u obzir da tzv. euroatlantski režimi podržavaju atlantski greben i skandinavsku blokadu, to su uslovi koji favorizuju spuštanje tog hladnog zraka sa istoka prema području centralne i jugoistočne evrope. Tako da ono što sada mogu zaključiti da sa zimom nismo završili, da će tu biti još hladnim prodora. Kada govorimo o njihovim trajanjima i intenzitetima svakako treba sačekati malo širu sliku odnosno jedan bliži termin kako bi se mogli razraditi svi detalji jer i prije nego što će ovaj snijeg pasti bilo je dosta nesigurnosti u pitanju količine snijega koja će pasti. Tako da smo mogli primijetiti u zadnjih 24 do 48 sati koliko su modeli konstantno povećavali visinu snježnog pokrivača koja je u početku bila nešto malo manja od očekivane, a potom se povećavala. Takve detalje zaista treba sačekati jedan približan period od tri-četiri dana kako bi mogli dati konkretne brojke, kazao nam je Sladić.

Upravo se čita:  Upoznajte Seadu Todić (63), diplomanticu na Odsjeku za arapski jezik i književnost

Pomalo neobično, čak su i dijelovi regije uz Jadransko more zbog snijega odsjećeni bili od ostatk Hrvatske. Je li bilo očekivano?

– Jeste, sa obzirom da se anticiklona nalazila u Jadranu. Generalno gledano, ovakva situacija je bila povoljna za područje Like i Gorskog kotara koji su zavijani.

Možemo li pričati malo dugoročnije, kakvo proljeće, pa i ljeto možemo očekivati?

Upravo se čita:  Dragičević kod Hadžifejzovića otkrio ime: On je ubio mog sina!

– Za ljeto ćemo teže dati prognozu. Kada idemo na te sezonske staze, moram istaknuti, da je vjerovatnoća prognoze značajno opada. Od svake sezone zavisi određenost sezone. Kako budemo išli prema drugom dijelu proljeća trebamo očekivati sve toplije vrijeme.

Kompletan razgovor sa Nedimom Sladićem pogledajte u video prilogu…

Izdvajamo

Izdvajamo

Dan žalosti u Tuzli: Danas će Amela i njeno dvoje djece biti ispraćeni na vječni počinak

Amela Čičkušić, te njeno dvoje djece Amar (2015) i Ajna (2022), koje je u tuzlanskom naselju Stupine u nedjelju...

Još vijesti za vas